Πρόστιμα 7,6 εκατ. ευρώ για ανασφάλιστη εργασία

Στο 20,1% μειώθηκε το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας το Νοέμβριο, όταν το Φεβρουάριο του 2013 είχε φτάσει ως και στο 40,5% σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου “Άρτεμις”, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Επιπλέον, από τις 15 Σεπτεμβρίου (που επιβλήθηκαν τα νέα, τσουχτερά πρόστιμα) έως τις 30 Νοεμβρίου, ελέγχθηκαν 5.198 επιχειρήσεις και, σε σύνολο 27.425 εργαζομένων, βρέθηκαν αδήλωτοι οι 742, ποσοστό 2,71%, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 7.633.763 ευρώ.

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου “Άρτεμις”, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο νέος ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) Κώστας Πανταζής, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Σ.ΕΠ.Ε και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου του ΙΚΑ (Ε.ΥΠ.Ε.Α).

“Τα συγκεντρωτικά στοιχεία ελέγχων που παρουσιάζουμε σήμερα φανερώνουν ότι η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες έχει ορατό και μετρήσιμο αποτέλεσμα, έχει αντίκρισμα”, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και τόνισε: “Δεν σταματάμε εδώ. Η ανομία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην αγορά εργασίας. Την αντιμετωπίζουμε με συνεχή προσπάθεια, εντατικούς ελέγχους, νέα θεσμικά και ηλεκτρονικά εργαλεία. Κλείνουμε και τα τελευταία "παράθυρα" παραβατικότητας που αξιοποιούσαν κάποιοι εργοδότες, με την καθιέρωση ειδικού βιβλίου στο οποίο πρέπει να αναγράφονται οι υπερωρίες πριν την πραγματοποίησή τους”.

Για “σημαντική συμμόρφωση των εργοδοτών” έκανε λόγο ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και εκτίμησε ότι “με το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει, επέρχεται σταδιακά ισορροπία στην αγορά εργασίας. Καλωσορίζουμε τον νέο ειδικό γραμματέα, τον κ. Πανταζή και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις συνεπείς επιχειρήσεις αλλά κυρίως τους εργαζόμενους”.