Με καθυστέρηση η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων

Την άμεση ενεργοποίηση των μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων επιδιώκει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και έχει θέσει ως στόχο να έχουν εκδοθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου όλες οι Υπουργικές Αποφάσεις που θα "λύσουν τα χέρια" των ελεγκτικών υπηρεσιών.
 
Ο κ. Στουρνάρας θα υπογράψει εντός των επομένων ημερών όλα τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων, ώστε να ενεργοποιηθούν πλήρως οι διατάξεις για την πάταξή του λαθρεμπορίου καυσίμων, θέτοντας τέλος σε μια εκκρεμότητα 7 μηνών.
 
Ο νόμος για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων ψηφίσθηκε το Μάρτιο 2012 και ακόμη δεν έχουν εκδοθεί όλες οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν για την εφαρμογή του (αν και αυτό αποτελεί υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο του Μνημονίου).
 
Με τις υπουργικές αποφάσεις θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές προς τις εξής κατευθύνσεις:
 
-Καθιερώνεται η εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών -εκροών στις φορολογικές αποθήκες πετρελαιοειδών προϊόντων και η υποχρεωτική σύνδεσή του με φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό.
 
-Καθιερώνεται η υποχρεωτική ιχνηθέτηση των υγρών καυσίμων που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής θα καθιστά τη διακίνηση παράνομη.
 
-Καθιερώνεται ρητά η υποχρέωση για την ηλεκτρονική σήμανση με σύστημα εντοπισμού (GPS) όλων των μεταφορικών μέσων πετρελαιοειδών, έτσι ώστε να είναι εφικτή κάθε στιγμή η παρακολούθηση της διαδρομής τους.
 
-Θεσπίζεται η από κοινού ευθύνη των ιδιοκτητών των Ανεξάρτητων Πρατηρίων με τις εταιρείες εμπορίας ή τα διυλιστήρια, στις περιπτώσεις που η διακίνηση γίνεται απευθείας από αυτά.
 
-Καθιερώνεται η υποχρεωτική αναγραφή της επωνυμίας και του σήματος του κατόχου άδειας εμπορίας στα μεταφορικά μέσα πετρελαιοειδών προϊόντων, προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο των «λευκών βυτιοφόρων».
 
-Καθιερώνεται η υποχρεωτική αναγραφή της επωνυμίας και του σήματος του κατόχου άδειας εμπορίας στα πλωτά μέσα ανεφοδιασμού.