Στουρνάρας: Δεν μπορούν να γλιτώσουν το φόρο τα ξενοίκιαστα

Σειρά διευκρινίσεων και εξηγήσεων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αναφορικά με το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων.

Ο υπουργός επανέλαβε πως τα ακίνητα στην Ελλάδα δεν υπερφορολογούνται, επικαλούμενος στοιχεία που δείχνουν ότι το συνολικό έσοδο του νέου φόρου ανέρχεται στο 1,6-1,7% του ΑΕΠ της χώρας, όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι 1,9% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2,1%.

Σχετικά με το αν θα μπορούσαν να γλιτώσουν τη φορολόγηση τα ξενοίκιαστα σπίτια, που δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους, απάντησε ότι δεν υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό. “Τι σημαίνει ξενοίκιαστο; Τα εξοχικά πώς θα τα αντιμετωπίσουμε; Και τελικά είναι όλα θέμα δημοσιονομικού κόστους. Εάν θέλετε προτάσεις, θα φέρνετε και ισοδύναμα. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό”, τόνισε.

Αναφορικά με το αίτημα να υπολογιστούν και οι μικρές βιομηχανίες στη μείωση φόρου, υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι λογικό. “Εξαιρούμε τις μεγάλες βιομηχανίες ή τα μεγάλα ξενοδοχεία που είναι έντασης χώρου και θα ήταν άδικο να πληρώσουν όλο το φόρο. Γι' αυτό έχουμε τη μείωση κατά το ήμισυ. Άρα, δεν μπορεί αυτό να εφαρμοστεί και σε βιομηχανίες που δεν είναι έντασης χώρου”, εξήγησε.

Για την υποχρέωση των αγροτών να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων, σημείωσε: “Ξέρετε ότι σκοπός μας δεν είναι να πάρουμε έσοδα από τους αγρότες, άλλωστε ο φορολογικός συντελεστής που θα επιβληθεί είναι πολύ μικρός, είναι ελάχιστος. Αυτό το κάνουμε ακριβώς για να υπάρχει διαφάνεια, για να υπάρχουν τιμολόγια και να υπάρχει μείωση της τιμής του προϊόντος στο ράφι, για να ελέγξουμε τι παίρνει ο μεσάζων και να υπάρξει πάταξη φοροδιαφυγής σε όλη αυτή τη διαδικασία από το χωράφι στο ράφι”.

Όσον αφορά στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, εξέφρασε απορία. “Δεν καταλαβαίνω την εμμονή με τα κλειστά επαγγέλματα. Θέλετε να παραμείνουν κλειστά; Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο πια. Βλέπετε ότι τα παραδείγματα που έχουμε από το άνοιγμα επαγγελμάτων έχουν φέρει πολλά έσοδα. Να πω για το καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια; Να πω για τις άδειες φορτηγών; Είστε κατά εσείς; Δεν το καταλαβαίνω αυτό”.