Η Ελλάδα πήρε 150 δισ. ευρώ από Ευρώπη και ΔΝΤ

Στα 150 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική χρηματοδότηση που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Ελλάδα από τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στα πλαίσια των δύο μηχανισμών στήριξης της χώρας.
 
Από τη δανειακή σύμβαση που η χώρα συνομολόγησε στα μέσα Μαΐου 2010 συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ και τη δεύτερη σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ που υπογράφθηκε το Φεβρουάριο 2012 έχει εκταμιευθεί το 63% περίπου, ήτοι 150 δισ. ευρώ και το ποσό που απομένει είναι 90 δισ. ευρώ.
 
Από αυτά τα 90 δισ. ευρώ τα 60 δισ. ευρώ αφορούν στο δεύτερο δάνειο και τα 30 δισ. ευρώ στο πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ που δεν είχε εκταμιευθεί στο σύνολό του.
 
Από το πακέτο των 130 δισ. ευρώ περίπου 30 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στους κατόχους ελληνικών ομολόγων κατά την εκτέλεση του PSI και ποσό 25 δισ. ευρώ έχει χρησιμοποιηθεί ήδη ως προκαταβολή  για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
 
Από τα 80 δισ. ευρώ του πρώτου δανείου τα 10 δισ. ευρώ κατατέθηκαν στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα υπόλοιπα 70 δισ. ευρώ περίπου διοχετεύθηκαν για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την κάλυψη του υπέρογκου ελλείμματος του Κρατικού Προϋπολογισμού.
 
Τα 90 δισ. ευρώ που απομένουν θα δοθούν στην Ελλάδα σε δόσεις για την κάλυψη των τοκοχρεολυσίων ως και το 2015, την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (υπερβαίνουν τα 8 δισ. ευρώ) και την κάλυψη των ελλειμμάτων της γενικής κυβέρνησης.