Κ. Μίχαλος: Funds “κοράκια” θέλουν να αγοράσουν τράπεζες

"Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ρευστότητα στην αγορά", τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση. Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι: "Τέλειωσε το πρώτο στάδιο ανακεφαλαιοποίησης, αναμένουμε το δεύτερο. Η έκθεση της Black Rock καθυστερεί και θα δοθεί μετά τα Χριστούγεννα. Πιθανολογείται μια μαύρη τρύπα στα 5 δισ. ευρώ. Αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα 10,5 δισ. ευρώ που υπάρχουν στο ΤΧΣ".

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επεσήμανε ότι οι ανάγκες της αγοράς για δάνεια είναι 35 δισ. ευρώ, αλλά τα διαθέσιμα ποσά δεν υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ.

Μάλιστα αναφέρθηκε στο κόστος δανεισμός επισημαίνοντας ότι: "Ακόμα και αυτός που καταφέρνει να εξασφαλίσει δάνεια πληρώνει 7,7 και 9,2 επιτόκιο που όσο ανταγωνιστική και να είναι η επιχείρηση του, είναι σε δυσμενή θέση".

Σχετικά με τα funds που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε τράπεζες επεσήμανε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έπρεπε να είχαν την ευκαιρία να εξυγιανθούν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 18 μηνών και να πωληθούν μετά σε υψηλότερες τιμές. "Αυτή τη στιγμή προσελκύονται τα κοράκια. Αυτοί θέλουν να αγοράσουν πολύ φτηνά να δημιουργήσουν υπεραξίες", σημείωσε ο κ. Μίχαλος.