Η Τρόικα επιστρέφει για φόρο ακινήτων και πλειστηριασμούς

Για τα θέματα των πλειστηριασμών και του φόρου στα ακίνητα επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν μετά το τέλος του σύντομου σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο Όλι Ρεν, η επίσκεψη της τρόικας θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα και κατά τη διάρκεια αυτής θα εξεταστούν τα θέματα σχετικά με τα νομοθετήματα που πρέπει να περάσουν από τη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους, που είναι οι πλειστηριασμοί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

“Κάνουμε κάθε προσπάθεια να κλείσουμε τα ζητήματα πριν από το τέλος του έτους”, είπε ακόμα ο Ρεν, σημειώνοντας πως “η πλήρης ομάδα θα επιστρέψει τον Ιανουάριο για να υπάρξει συμφωνία στην αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προανήγγειλε την επιστροφή της τρόικας αύριο στην Αθήνα, τονίζοντας  πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν γρήγορα την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο, αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό θα γίνει το Δεκέμβριο. Ωστόσο, αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημείωσε πως θα πρέπει να αναμένεται μέσα στο 2014. “Ρεαλιστικά δεν θα πρέπει να αναμένεται ολοκλήρωση τον Δεκέμβριο. Το θέμα θα μας απασχολήσει και τον Ιανουάριο”, τόνισε.
 
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε πως ο EFSF έχει έτοιμο προς εκταμίευση 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013, ωστόσο θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα (του Ιουλίου) για να εκταμιευθεί.

Στουρνάρας: Περιμένουμε απάντηση για τα ΕΑΣ

Στόχος της Ελλάδας είναι να εκταμιευθεί η δόση του Ιουλίου, ύψους 1 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ. Ο υπουργός εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθεί λύση "τύπου ΕΛΒΟ" για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό. Το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου να οδηγηθεί σε διάλυση. Το άλλο τμήμα, που αφορά στο στρατιωτικό κομμάτι, θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της τρόικας έως αύριο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική.

Όσον αφορά στην επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και με τους τρεις επικεφαλής της τρόικας και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
 
Ερωτηθείς για το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, θα παρουσιάσει το σχέδιο και σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση στη Βουλή.