Financial Times: Πρώτη φορά η Ελληνική κυβέρνηση αψηφά την τρόικα

Σκληρή στάση απέναντι στην τρόικα, για πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα μπήκε σε πρόγραμμα διάσωσης, διακρίνουν οι Financial Times, με αφορμή την κατάθεση του Προϋπολογισμού 2014 χωρίς την έγκριση των δανειστών, σχολιάζοντας ότι η στάση αυτή “έχει εξελιχθεί σε πηγή ανησυχίας και ενόχλησης για Ευρωπαίους αξιωματούχους”.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα, “η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την εφαρμογή τεσσάρων διαφορετικών μέτρων για τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί: Την άρση αναστολής των πλειστηριασμών, το κλείσιμο μίας ζημιογόνας κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, την εισαγωγή ενός διευρυμένου φόρου στα ακίνητα και τη δυνατότητα μαζικών απολύσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις”.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση και συζήτηση για τον Προϋπολογισμό αψηφά και τον νέο κανόνα της Ευρωζώνης που επιβάλει στα κράτη-μέλη να καταθέτουν προσχέδια των προϋπολογισμών τους προς έγκριση πριν υιοθετηθούν από τα κοινοβούλια. Ωστόσο, Έλληνας αξιωματούχος επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας στην εφημερίδα: “Δε βλέπουμε κάποιο πρόβλημα με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού την επόμενη χρονιά, αν χρειαστεί”.

Οι Financial Times αναφέρονται και σε πρόσφατη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι “θέλουμε μία αληθινή, όχι απλά ρητορική αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια”, σχολιάζοντας πως πίσω από τη δήλωση αυτή κρύβονται οι φόβοι διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, ένα ενδεχόμενο που θα προκαλούσε πιθανότατα και την κατάρρευση της κυβέρνησης.