Τι σχέση έχουν οι τιμές του φυσικού αερίου με τα χρέη προς τη ΔΕΠΑ ;

Στα χρέη των ιδιωτών - και κυρίως της Αλουμίνιον - προς τη ΔΕΠΑ και στις... επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις, αναφέρεται σε δημοσίευμα της η εφημερίδα ΑΞΙΑ. Σύμφωνα με αυτό, "η δικαιοσύνη ασχολείται με το χρέος αυτό, και ξαφνικά, μετά από 20 χρόνια σύμβασης, ανακύπτει από κάποιους θέμα ότι οι Ρώσοι της Gazprom δήθεν πουλάνε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα 35% ακριβότερα απ' ό,τι είναι ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμπτωση; Μάλλον όχι, αφού το ίδιο ακριβώς σκηνικό είχαμε δει και με την περίπτωση της ΔΕΗ, όπου από εκεί η Αλουμίνιον δεν πλήρωνε τους λογαριασμούς της, άρχισε και πάλι να καλλιεργείται από τους γνωστούς κύκλους η ιστορία ότι δήθεν η ΔΕΗ πουλάει το ρεύμα ακριβά και το αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ είναι γνωστό. Όπως λέει και η σοφή παροιμία, "εκεί που της χρωστούσανε της πήραν και το βόδι".

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, "καμία αντίρρηση, λοιπόν, να στύψει η ΔΕΠΑ την τιμή των Ρώσων, καμία αντίρρηση να πάει και στη διαιτησία, αν αυτό χρειάζεται, γιατί καλό είναι να λέμε όχι μόνο το τι κέρδισε η γερμανική ΕοΝ από τη διαιτησία με την Gazprom, αλλά και πόσο περισσότερα της είχε προσφέρει πριν η Gazprom μέσω της αντίστοιχης φιλικής διαπραγμάτευσης, η ΕοΝ δεν τα δέχτηκε και έφτασε τελικά να αρκεστεί στα λιγότερα που επιδίκασε η διαιτησία".

"Βέβαια, από την επαναδιαπραγμάτευση της τιμής με τους Ρώσους, η οποία ούτως ή άλλως ήδη διεξάγεται, μέχρι τα απλήρωτα τιμολόγια στη ΔΕΠΑ, υπάρχει τεράστια απόσταση και το ένα δεν δικαιολογεί το άλλο. Όπως ο οποιοσδήποτε καταναλωτής δεν μπορεί να μην πληρώνει π.χ. στο σούπερ μάρκετ το γάλα ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν παίρνει, επειδή κάπου στην Ευρώπη πιθανόν να πουλιέται φτηνότερα, το ίδιο ισχύει και για το φυσικό αέριο. Ας πληρώσουν οι μεγαλοοφειλέτες, με πρώτο τον όμιλο Μυτιληναίου, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που χρωστάνε, και ας μην ψάχνουν δικαιολογίες", καταλήγει το δημοσίευμα.