Μπαρνιέ: Η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση

Ένα σημαντικό μέρος της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα.

Όπως επεσήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος, η τραπεζική ένωση, εκτός από το κομμάτι της εποπτείας και της εξυγίανσης, πρέπει να περιλαμβάνει και την εγγύηση των καταθέσεων. Για το τελευταίο, μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχει ευρωπαϊκός νόμος για την εγγύηση των καταθέσεων ως 100.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι υπάρχει νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας με “προίκα” το 1% των καταθέσεων, για την εγγύηση των καταθετών.

Ο Μπαρνιέ αναγνώρισε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στους τομείς της ποιοτικής γεωργίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού, που πρέπει να αξιοποιούν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα στο δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων δεν είναι μόνη της, αλλά έχει και θα έχει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, όσο και μέσω τεχνικής βοήθειας.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, ώστε οι προσπάθειες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο, ενώ κατά την εκτίμησή του η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, απάντησε ότι το πρόβλημα δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά το σύνολο της ΕΕ, και εξέφρασε την άποψη ότι χάρη στα διαρθρωτικά ταμεία, τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τις καλύτερες τράπεζες, μετά τις αναδιαρθρώσεις και ανακεφαλαιοποιήσεις, θα πρέπει να αναμένουμε ομαλοποίηση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι η τραπεζική ένωση θα συμβάλει στην άρση του κατακερματισμού και της ανισότητας των επιτοκίων.