Ανοικτά τα πάντα στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης -τρόικας

Νέες συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έχουν την Τετάρτη οι επικεφαλής της τρόικας, χωρίς ωστόσο να διαφαίνονται σημεία σύγκλησης των δύο πλευρών.

Το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015, οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, ο νέος φόρος ακινήτων, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, οι απολύσεις στο Δημόσιο, το νέο κύμα κινητικότητας, οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων αποτελούν τα σημεία αιχμής στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Η τρόϊκα τοποθετεί στα 1,8 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό για το 2014, ενώ δέχεται παρεμβάσεις ύψους μόλις 800 εκατ. ευρώ από τα μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο της μεσημεριανής συνάντησης του κ. Στουρνάρα με τους κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) αναμένεται να βρεθεί ο νέος φόρος ακινήτων, τα μέτρα για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης, το σχέδιο για την αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, αλλά και ζητήματα σχετικά με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσεως του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο και κυρίως το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών.

Στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθούν και τα "νούμερα" που επεξεργάσθηκε χθες όλη μέρα η τρόικα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης. Σημειώνεται πως αυτά τα μέτρα δεν θα συμπεριληφθούν τελικά στον Προϋπολογισμό 2014 που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ανέφεραν χθες πως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αναζητήσει σήμερα να κλείσει τα "χαμηλής πολίτικης" ζητήματα τα οποία δεν δημιουργούν τριβές.

Πριν από τη συνάντηση τρόικας - Στουρνάρα θα προηγηθεί η συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην οποία ο υπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει την προσμέτρηση των ενδεχόμενων απολύσεων από τις αμυντικές βιομηχανίες στον συμφωνηθέντα για εφέτος στόχο των 4.000 απολύσεων, αλλά και των συμβασιούχων που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων και αρκετοί απ' τους οποίους θα απομακρυνθούν μετά την εκδίκαση των υποθέσεών τους. Η τρόϊκα αναμένεται να απαντήσει και στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για μικρή παράταση προκειμένου να υλοποιηθεί το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Σε κάθε περίπτωση το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα συνταξιδέψει μαζί με την τρόϊκα προκειμένου να παραστούν στο Eurogroup της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν οι Προϋπολογισμοί των κρατών μελών της Ευρωζώνης για το 2014.

Εκεί, οι  κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ αναμένεται να ενημερώσουν για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και να λάβουν πολιτική εντολή για το πώς θα κινηθούν οι συζητήσεις έως και το επόμενο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες οι επικεφαλής της τρόϊκα θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα.