Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για το νέο φόρο στα ακίνητα

Πιο δίκαια ανακατανομή των βαρών προβλέπει το σχέδιό του ΠΑΣΟΚ για τον νέο φόρο ακινήτων, σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη, που υποστηρίζουν πως το σχέδιο αυτό έχει το ίδιο εισπρακτικό αποτέλεσμα, επιβαρύνοντας τα περισσότερα ακίνητα με λιγότερο φόρο σε σχέση με όσα προέβλεπε το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο νέος φόρος, με προτεινόμενο όνομα “Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων”, θα αποτελείται από τον κύριο και τον συμπληρωματικό φόρο. Τον κύριο φόρο θα πληρώνουν όλα τα είδη ακινήτων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής του ιδιοκτήτη, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της αξίας των αστικών ακινήτων στην κατοχή φυσικών και νομικών προσώπων, με αφορολόγητο και προοδευτική κλίμακα για τα μεν και αναλογικό συντελεστή για τα δε.

Ο κύριος φόρος υπολογίζεται επί των επιφανειών ως εξής:

1. Κτίρια: Βασικός φόρος 2-13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε 12 κλιμάκια ανά Τιμή Ζώνης, χαμηλότερος από 21,6% ως 4,4% (και μεσοσταθμικά 16%) σε σχέση με το “χαράτσι”, Προβλέπεται συντελεστής παλαιότητας, ορόφου μονοκατοικίας και πρόσοψης. Τα κτίρια ειδικής χρήσης έχουν συντελεστή μειωμένο κατά 50%, πλην των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή, ενώ προβλέπεται και μειωτικός συντελεστής επιφάνειας. Οι βοηθητικοί χώροι για κάθε είδους κτίριο φορολογούνται στο 10% του κανονικού συντελεστή, με την εξαίρεση των αγροτικών που έχουν μηδενικό συντελεστή.

2. Οικόπεδα: Βασικός φόρος 3-9.000 ευρώ ανά στρέμμα σε 25 κλιμάκια, χαμηλότερος από 70% ως 90% σε σχέση με το νομοσχέδιο της διαβούλευσης (μεσοσταθμικά 83%).

3. Αγροτεμάχια: Βασικός φόρος 1 ευρώ ανά στρέμμα, με συντελεστή θέσης από 1 ως 3, συντελεστή άρδευσης 1,1, συντελεστή χρήσης (δασικά 0,1, βοσκότοποι 0,5, καλλιέργειες κάθε είδους 2, λατομεία 5, εκθέσεις 8), συντελεστή απαλλοτρίωσης 0,75 και συντελεστή κατοικίας 5.

Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας των αστικών ακινήτων του ιδιοκτήτη, όπως ο ΦΑΠ. Τα φυσικά πρόσωπα έχουν αυξημένο αφορολόγητο (από 200.000 σε 300.000 ευρώ) και χαμηλότερους αρχικούς συντελεστές, με ανώτατο συντελεστή 1% (από 2%). Τα νομικά πρόσωπα φορολογούνται όπως και τώρα, με τους βασικούς συντελεστές να μειώνονται από 0,6% και 0,3% σε 0,5% και 0,25% αντιστοίχως.

Για τα φυσικά πρόσωπα ο συντελεστής ξεκινά από 2 τοις χιλίοις για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ κατ' άτομο. Ο συντελεστής αυξάνεται προοδευτικά και φτάνει στο 1% για περιουσίες άνω των 5 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι η βεβαίωση του φόρου θα ανέλθει σε 3,24 δισ. ευρώ (3,1 δισ. χωρίς τα αγροτεμάχια) με είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ (μέση εισπραξιμότητα: 82%). Η βεβαίωση των αντίστοιχων φόρων του 2013 εκτιμάται σε 3,18 δισ. ευρώ με αναμενόμενη είσπραξη περό τα 2,5-2,6 δισ. ευρώ.