Μίχαλος: Δυνατότητα ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Κένιας

"Μια νέα μεσαία τάξη γεννιέται σταδιακά σε περιοχές όπως η Αφρική, η Νότιος Αμερική και η Ασία. Νέοι καταναλωτικοί πληθυσμοί, νέες ανάγκες, νέες επιχειρήσεις, νέες ευκαιρίες και προοπτικές στο επίπεδο της ελληνικής εξωστρέφειας". Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας Κ. Μίχαλος στην ημερίδα: "Ελλάδα & Κένια, επιχειρηματικές και επενδυτικές προοπτικές συνεργασίας".

Όπως είπε, η Κένια είναι η πιο ανεπτυγμένη οικονομία της Ανατολικής Αφρικής, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 5%. Είναι μια αγορά 40 εκατομμυρίων ανθρώπων, ένας δημοφιλής και τουριστικός προορισμός, ένας διαρκώς ανερχόμενος πόλος επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Κατέχει επίσης κομβικής σημασίας γεωγραφική θέση, στη καρδιά της Ανατολικής Αφρικής, παρέχοντας πρόσβαση σε μια ευρύτερη αγορά 140 εκατομμυρίων κατοίκων.

"Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ένα σημαντικό πεδίο για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κένιας. Ο τομέας των υποδομών, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και κατασκευές, παρέχει σπουδαίες ευκαιρίες συνεργασίας. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα των υπηρεσιών, με έμφαση βεβαίως στον τουρισμό, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία και των δύο χωρών" είπε ο κ. Μίχαλος.

Ακόμη, ανέφερε ότι, οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία σε όλους αυτούς τους κλάδους. Μπορούν να λειτουργήσουν ως αξιόπιστοι συνεργάτες, οι οποίοι θα στηρίξουν αποφασιστικά την οικοδόμηση μιας οικονομίας με ισχυρές βάσεις και εξωστρεφή προοπτική ενώ αποκτά θέση η Ελλάδα και ως αναδυόμενος ενεργειακός κόμβος και βεβαίως ως δίαυλος για το διεθνές εμπόριο, μεταξύ της Ευρώπης και των αγορών της Ασίας και της Αφρικής.

"Παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες κλήθηκαν να λειτουργήσουν τα προηγούμενα χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις πέτυχαν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να μετεξελιχθούν και να γίνουν καλύτερες σε σχέση με πριν. Καλώ λοιπόν τα μέλη της κενυατικής επιχειρηματικής κοινότητας να εμπιστευθούν την Ελλάδα, αλλά και τις επιχειρήσεις της. Να αξιοποιήσουν την πείρα και τις ικανότητες των Ελλήνων επιχειρηματιών, για να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία" κατέληξε ο κ. Μίχαλος.