FT: Η Ελλάδα χάνει τα πρωτεία στην αλιεία από την Τουρκία

“Σαν να μην έφτανε η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η Ελλάδα τώρα έχασε και το “στέμμα” της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός λαβρακιού και τσιπούρας στον κόσμο, από την Τουρκία”.

Με αυτήν την εισαγωγή αρχίζει άρθρο των Financial Times που αναφέρεται στις προβλέψεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις οποίες η παραγωγή των δύο αυτών ψαριών στην Ελλάδα θα μειωθεί το 2013 κατά 7%, στους 94.000 τόνους, ενώ αντίθετα στην Τουρκία θα αυξηθεί κατά 12% και θα φτάσει τους 108.000 τόνους.

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι οι Έλληνες παραγωγοί έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και “υποφέρουν από την έλλειψη ρευστότητας και το αυξανόμενο κόστος της εκτροφής”, ενώ σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η μείωση της ζήτησης σε χώρες της Ευρώπης που επίσης πλήττονται από την κρίση, όπως η Ιταλία.

Αντίθετα, επισημαίνεται στο άρθρο, η αντίστοιχη τουρκική βιομηχανία υποστηρίζεται από μία ακμάζουσα οικονομία, καθώς και από ειδικές διευκολύνσεις της κυβέρνησης στην ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ μία προσπάθεια προώθησης της κατανάλωσης ψαρικών σε νέες αγορές βοήθησε τις τουρκικές εταιρείες του κλάδου να αυξήσουν τους εξαγωγικούς τους προορισμούς, προσθέτοντας στον “χάρτη” τους τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, καταλήγει το άρθρο, οι τουρκικές εταιρείες προωθούν πλέον προϊόντα φιλεταρισμένου ψαριού, τα οποία είναι ευκολότερο να πουληθούν σε σούπερ μάρκετ χωρών που μέχρι τώρα δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαρικών.