Κυβέρνηση προς τράπεζες : Δώστε περισσότερη ρευστότητα στην αγορά

Η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των εργαλείων ρευστότητας, που έχουν στην διάθεσή τους τα πιστωτικά ιδρύματα, θα εξετασθεί σήμερα το απόγευμα, σε συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ενώσεως Τραπεζών (ΕΕΤ).

Σημειώνεται πως οι τράπεζες έχουν ήδη συνομολογήσει ειδική συμφωνία με το υπουργείο, η οποία προβλέπει την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων ανά μήνα μέχρι το τέλος του έτους και περιλαμβάνει δάνεια, που θα εκταμιευθούν με συγχρηματοδότηση από συγκεκριμένους πόρους.

Ωστόσο, αν και οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να συνομολογήσουν συμβάσεις για χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με κεφάλαια συνολικού ύψους 2,06 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου, με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, ο σχετικός στόχος ενδέχεται να μην επιτευχθεί, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις από την πλευρά των τραπεζών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των δανείων, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με εγγύηση από πόρους του ΕΣΠΑ και του Ελληνικού Δημοσίου, και τα οποία οι τράπεζες δεν προωθούν βάσει της αρχικής συμφωνίας. Αλλά και τα δάνεια, που θα επέτρεπε να χορηγηθούν στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου στα πλαίσια των προγραμμάτων "Εξοικονομώ κατ' Οίκον", Ταμείο Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης, Ταμείο Δανειοδοτήσεων Νήσων, Ταμείο Εγγυοδοσίας, Jeremie και Jessica δεν έχουν ικανοποιήσει την κυβερνητική πλευρά, που πιέζει ακόμα περισσότερο για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.