Τροπολογία βουλευτών : Εισφορά και στους παραγωγούς φυσικού αερίου

Τη συμμετοχή και των ηλεκτροπαραγωγών με φυσικό αέριο, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), ζητούν – με τροπολογία, που κατέθεσαν στη Βουλή – 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής το βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη.

Συγκεκριμένα, η πρότασή τους προβλέπει την επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και για τους παραγωγούς φυσικού αερίου, και μάλιστα αναδρομικά όπως ίσχυσε για τις ΑΠΕ. Υπολογιζόμενη, δηλαδή, επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου του 2012, αλλά έως και τις 30 Ιουνίου του 2014. Η εισφορά θα αφορά, όπως προτείνουν, τόσο στους εν λειτουργία σταθμούς, όσο και σε αυτούς, που θα τεθούν σε δοκιμαστική λειτουργία ή η σύνδεσή τους ενεργοποιηθεί από εδώ και στο εξής.

Στην ουσία, οι βουλευτές ζητούν η έκτακτη εισφορά να μην επιβάλλεται μόνο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – και ειδικά στα φωτοβολταϊκά -, αλλά και στις μονάδες φυσικού αερίου, οι οποίες όχι μόνο έχουν καταγράψει σημαντικά υπερκέρδη τα τελευταία χρόνια, μέσω των γνωστών μηχανισμών της ανάκτησης του μεταβλητού κόστους και των ΑΔΙ (αποδεικτικά διαθεσιμότητας ισχύος), που ισχύουν εδώ και χρόνια, αλλά και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα ελλείμματα του Ειδικού Λογαριασμού λόγω των στρεβλώσεων των μηχανισμών που επιδοτούν την λειτουργία τους.

Όπως αναφέρουν, "η φορολόγηση των φωτοβολταϊκών πάρκων σήμερα γίνεται με βάση την παραχθείσα ενέργεια και τις τιμές της κιλοβατώρας. Συνεπώς, στο τελικό ποσό, που προκύπτει, πέραν του ΦΠΑ στην παραγωγή, επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία, όμως, επιβάλλεται στον τζίρο και όχι στο ποσό, που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου προστιθέμενης αξίας και ξεκινά από 25% και φθάνει έως και το 30% για τα φωτοβολταϊκά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο παραγωγός να φορολογείται διπλά για το ίδιο ποσό. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν ήδη υπερφορολογηθεί με έκτακτη κράτηση για 3 χρόνια".

Έτσι, επισημαίνουν ότι "οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις βαραίνουν μόνο τα φωτοβολταϊκά πάρκα, απειλώντας τη βιωσιμότητα των φωτοβολταϊκών, καθιστώντας πολλές επενδύσεις πλέον ασύμφορες, ενώ από το Λ.Α.Γ.Η.Ε. αποζημιώνονται και άλλα είδη Α.Π.Ε.".

Αν, λοιπόν, ψηφιστεί η συγκεκριμένη τροπολογία, συμμετέχουν όλες οι πηγές ενέργειας, και κατά κύριο λόγο το φυσικό αέριο. Έτσι, υποστηρίζουν ότι

-θα ελαφρυνθούν τα ασύμφορα πλέον φωτοβολταϊκά πάρκα,
-θα καλυφθεί συντομότερα το έλλειμμα του Λογαριασμού, και
-θα γίνουν πάλι ανταγωνιστικά και προσοδοφόρα τα φωτοβολταϊκά.