Στουρνάρας: Τι μέτρα παραπάνω να πάρουμε; Δε χρειάζονται…

“Όχι” σε μείωση των μισθών και κύριων συντάξεων, σε αύξηση φόρων και σε ενδεχόμενο νέου ασφαλιστικού, είναι οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Επενδυτής”.

Αναφερόμενος στην προοπτική μιας νέας δανειακής σύμβασης, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει πως “δανειακό πρόγραμμα δεν σημαίνει απαραίτητα μέτρα”, και διερωτάται: “Επιτέλους, τι μέτρα παραπάνω να πάρουμε; Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και δεν χρειάζονται...”.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει πως η στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η μείωση του χρέους, “δηλαδή, το να γίνει βιώσιμο”, και ξεκαθαρίζει πως ονομαστικό κούρεμα δεν μπορεί να γίνει, αλλά “η μείωση του χρέους πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να τον θέλουν όλοι”.

Τονίζει ακόμα πως με την τρόικα γίνεται συνεχής διαπραγμάτευση και πως μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει πετύχει αυτά που θέλει, ενώ εκτιμά πως το 2014 είναι πολύ πιθανό η χώρα να βγει στις αγορές για ένα μικρό ποσό. Διευκρινίζει, δε, πως η επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές έστω και δοκιμαστικά, αλλά γι αυτό υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: “να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα βιώσιμο και θετικός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης”.

Σε ερώτηση, τέλος, περί της θεωρίας των δύο άκρων, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει πως “άκρο είναι οτιδήποτε κάνει εγκληματικές πράξεις. Οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια, απ' όπου κι αν προέρχεται, είτε από την άκρα Αριστερά, είτε από την άκρα Δεξιά, είτε απ' όπουδήποτε είναι τιμωρητέα και δεν συνάδει με τη δημοκρατική ευαισθησία του ελληνικού λαού. Πολιτικά, όμως, αυτή τη στιγμή εγώ βλέπω ένα άκρο και όχι δύο”.