Η τοπική αυτοδιοίκηση υπέρ fast track

Επιστολές για να προχωρήσουν τάχιστα επενδυτικά σχέδια μέσω της διαδικασίας του fast track, που αφορούν σε φωτοβολταϊκά πάρκα στην περιοχή τους, έστειλαν στους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας και Ανάπτυξης, ο Δήμαρχος Πάτρας και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, ζητά να σταματήσει η αδιέξοδη πολιτική των συνεχών αλλαγών στο πλαίσιο ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Πάρκων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς και τα γραφειοκρατικά εμπόδια, που δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη των επενδυτικών σχεδίων στις ΑΠΕ, και να στηριχθούν άμεσα όλες εκείνες οι επενδύσεις, που έχουν δεσμευτικό όρο στην έγκρισή τους τη χρήση εξοπλισμού ελληνικής κατασκευής και την ανάπτυξη θέσεων εργασίας στον τομέα της Βιομηχανίας των Φωτοβολταϊκών.

Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος αναφέρεται στη ΒΙΠΕ Πατρών και στα εργοστάσια, που είναι εγκατεστημένα σε αυτή και παρήγαγαν πάνελ για Φωτοβολταϊκά, τα οποία πλέον αναστέλλουν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές θέσεις εργασίας.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Δημαρά προς τον κ. Μανιάτη έχει ως εξής:

"Όπως ήδη γνωρίζετε το θέμα του αυξανόμενου ρυθμού της άρσης της λειτουργίας των επιχειρήσεων στην Πάτρα και ειδικότερα στη Βιομηχανική περιοχή Πατρών αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα αποβιομηχάνισης της περιοχής και γενικότερα του νομού Αχαΐας.

Η ΒΙΠΕ Πατρών ήταν και παραμένει μια από τις μεγαλύτερες οργανωμένες περιοχές βιομηχανικής δραστηριότητας και αποτελούσε σημαντικό παράγοντα οικονομικής υποστήριξης της περιοχής με τις χιλιάδες θέσεων εργασίας που είχαν αναπτυχθεί και τη λειτουργία επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους αλλά και εξαιρετικά σύγχρονης τεχνολογίας.

Σαν τέτοιες επιχειρήσεις είναι και τα τέσσερα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών πυριτίου και παραγωγής ηλιακών γεννητριών (πάνελ) τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας από Φωτοβολταϊκά πάρκα.  Τα εργοστάσια αυτά των εταιρειών SILCIO AE, PIRITIUM AE, SOLTECH AE & SOLAR CELLS HELLAS AE απασχολούσαν πέραν των 1000 εργαζομένων και τα παραγόμενα προϊόντα τους, είτε καταναλώνονταν στην εγχώρια αγορά είτε εξάγονταν, και κατά γενική ομολογία είχαν κατακτήσει μια από τις καλύτερες θέσεις στον ανταγωνισμό λόγω της ποιότητάς τους.

Δυστυχώς η περίοδος της κρίσης και οι αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το 2010 και μετά, παράλληλα με την τεράστια εισαγωγή ανάλογων προϊόντων από την Ασία οδήγησαν τα εργοστάσια αυτά, στα οποία έχουν επενδυθεί δεκάδες εκατομμυρίων και έχει γίνει εκπαίδευση του προσωπικού σε πολύ υψηλό επίπεδο, στο να μαραζώνουν μέρα με τη μέρα και συνεπώς να συρρικνώνεται ο αριθμός των εργαζομένων με αποτέλεσμα σήμερα να απασχολούν μόλις το ένα πέμπτο του αριθμού των ατόμων που απασχολούσαν πριν από τρία χρόνια.

Με αφορμή το Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που από το ΥΠΕΚΑ προωθείται στη Βουλή θα πρέπει να υπάρξει στήριξη της ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχουν σαν δεσμευτικό τους όρο την ανάπτυξη και λειτουργία των εργοστασίων αυτών και τη χρήση Ελληνικών παραγόμενων προϊόντων με δέσμευση στην ανάπτυξη θέσεων εργασίας.

Η Ελλάδα έχει επενδύσει πόρους στην ανάπτυξη αυτών των εργοστασίων και οι πόροι αυτοί θα πρέπει να επιστρέψουν στην κοινωνία με την παροχή της εργασιακής δραστηριότητας που έχει προβλεφθεί και που μπορεί να υπάρξει.

Με την κατάλληλη υποστήριξη μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας μόνο στον τομέα αυτόν στην Πάτρα.

Για τους παραπάνω λόγους σας καλούμε:

1. Να σταματήσετε την αδιέξοδη πολιτική των συνεχών αλλαγών στο πλαίσιο ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Πάρκων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα.

2. Να σταματήσετε τα γραφειοκρατικά εμπόδια που δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη των επενδυτικών σχεδίων στις ΑΠΕ και ειδικά στα Φωτοβολταϊκά

3. Να υλοποιήσει η Κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της για την απρόσκοπτη υποστήριξη και ανάπτυξη των Στρατηγικών επενδύσεων που έχουν εγκριθεί στις ΑΠΕ

4. Να στηρίξετε άμεσα όλες εκείνες τις επενδύσεις που έχουν δεσμευτικό όρο στην έγκρισή τους, τη χρήση εξοπλισμού Ελληνικής κατασκευής και την ανάπτυξη θέσεων εργασίας στον τομέα της Βιομηχανίας των Φωτοβολταϊκών.

5. Να υλοποιήσετε πολιτικές και δράσεις που έχουν άμεσο αποτέλεσμα στη δημιουργία θέσεων εργασίας".

Επιστολή Κατσιφάρα σε Υπουργούς για τα εργοστάσια φωτοβολταϊκών

Για το θέμα της στήριξης των Ελληνικών Εργοστασίων παραγωγής φωτοβολταϊκού εξοπλισμού επιστολή στους Κ. Χατζιδάκη, Γ. Μανιάτη και Ασ. Παπαγεωργίου απέστειλε και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας, ζητώντας την υποστήριξη από την Κυβέρνηση των ελληνικών εργοστασίων παραγωγής ημιαγωγών πυριτίου και παραγωγής ηλιακών γεννητριών (πάνελ) που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά (Φ/Β) πάρκα,  με αφορμή το Νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που προωθεί το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή.

Σύμφωνα με το patrastimes.gr, με την επιστολή του ο Περιφερειάρχης επισημαίνει την ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ελληνικά εργοστάσια - εκ των οποίων 4 είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν στη ΒΙΠΕ Πατρών - εξαιτίας της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, της συνεχώς μεταβαλλόμενης εθνικής πολιτικής στον τομέα των Φ/Β, αλλά και του σκληρού ανταγωνισμού από την Ασία.

Ο κ. Κατσιφάρας για το θέμα δήλωσε: "Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα 4 αυτά εργοστάσια έχουν σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να μαραζώσουν επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου. Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν από την υλοποίηση των εγκεκριμένων Στρατηγικών Επενδύσεων σε Φ/Β. Αυτονόητη βέβαια είναι και η υποστήριξη και των λοιπών αντίστοιχων εργοστασίων που υπάρχουν στην Ελλάδα."

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Κύριε Υπουργέ,

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για κάθε χώρα αφού αφενός αυξάνουν ασφάλεια του εφοδιασμού της, λόγω της διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού που επιφέρουν, και αφετέρου βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της καθώς δημιουργούνται νέοι βιομηχανικοί κλάδοι, θέσεις απασχόλησης, οικονομική μεγέθυνση και ευκαιρίες εξαγωγών. Παράλληλα, οι ΑΠΕ έχουν και σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς συνεισφέρουν δραστικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εξάλλου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο στόχος για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" για την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

Σήμερα, στο Νομό Αχαΐας (ΒΙΠΕ Πατρών) λειτουργούν τέσσερες από τις μεγαλύτερες Ελληνικές μονάδες παραγωγής φωτοβολταϊκού (Φ/Β) εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, με πλήρως αυτοματοποιημένες και καθετοποιημένες γραμμές παραγωγής, προσελκύοντας σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στην περιοχή και προσφέροντας σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

Δυστυχώς, η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, η ύφεση, η έλλειψη ρευστότητας της αγοράς, και η αλλαγή πολιτικής της χώρας τον προηγούμενο Αύγουστο σε σχέση με την αγορά των Φ/Β, έχουν ανατρέψει πλήρως τους όρους για επενδύσεις σε Φ/Β σταθμούς και έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα δυσχερή πραγματικότητα για τα εργοστάσια αυτά.

Η στήριξη εκ μέρους της Κυβερνήσεως των εγκεκριμένων Στρατηγικών Επενδύσεων σε Φ/Β, μπορεί να προσφέρει διέξοδο για την αντιμετώπιση της παραπάνω δραματικής κατάστασης, καθώς η υποστήριξη Στρατηγικών Επενδύσεις που θα χρησιμοποιήσουν Φ/Β εξοπλισμό φτιαγμένο από τα Ελληνικά Εργοστάσια, θα δώσει τη δυνατότητα να απορροφηθεί ένα σημαντικό μέρος των Φ/Β πλαισίων της παραγωγής τους στα επόμενα χρόνια, και με αυτό το τρόπο να διατηρήσουν την λειτουργία τους και τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα, θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία των ίδιων των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Κύριε Υπουργέ,

Στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνει η Χώρα μας, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας για ανάκαμψη.

Με αφορμή το Νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που προωθεί το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή, ζητάμε να υποστηριχθούν και να επιταχυνθούν κατά προτεραιότητα οι εγκεκριμένες Στρατηγικές Επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ και ιδίως των Φ/Β, των οποίων η υλοποίηση καθυστερεί, λόγω των προβλημάτων της Ελληνικής Οικονομίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα καθετοποιημένα Ελληνικά Εργοστάσια παραγωγής Φ/Β εξοπλισμού να επιτύχουν την ισχυροποίηση τους, στην δύσκολη αυτή οικονομική περίοδο και υπό το καθεστώς σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού (π.χ. Κίνα), και να συνεχίσουν να προσφέρουν θέσεις εργασίας στην περιοχή."