Λαγκάρντ: Δε θα επιβληθούν νέα οριζόντια μέτρα στην Ελλάδα

Στη διαβεβαίωση ότι δε ζητούνται από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα και ειδικά δημοσιονομικά μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα προχώρησε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, παραχωρώντας πριν λίγο συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προσδιόρισε τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος στα μέσα του 2014 (μετά τις ευρωεκλογές), εκτιμώντας πως όλες οι πλευρές θα πράξουν τα δέοντα.

Η Κ. Λαγκάρντ τόνισε πως, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει το ΔΝΤ, το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος θα ξεπεράσει τον αρχικό στόχο (πρωτογενές πλεόνασμα 0%). Η ίδια είπε πως εάν υπήρχε δημοσιονομικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα η τρόικα θα το εξέταζε με την ελληνική πλευρά, αποκλείοντας ωστόσο περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

“Είναι πρόωρο να πούμε για νέα μέτρα”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η αποστολή θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα αξιολογήσει τις παρεμβάσεις πολιτικής του 2014. Απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις, τόνισε πως σε κάθε περίπτωση, τα όποια μέτρα απαιτηθούν δεν θα είναι οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους τόνισε πως οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευθεί να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα, ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει τη δική της προσπάθεια για να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί, ενώ εκτίμησε πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα του 2014.

“Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση τους εάν χρειαστεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά.