Eurobank: Προβληματισμός για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος

Η επίτευξη του στόχου για θετικό ρυθμό μεταβολής μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν, μεταξύ άλλων, δεν επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα, διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και εφαρμοσθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Οι αναλυτές της Eurobank δηλώνουν προβληματισμένοι ως προς την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και αναμένουν να έχουν μια καλύτερη εικόνα σχετικά με την προοπτική του στα μέσα Νοεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού Κεντρικής Κυβέρνησης, (Ιανουάριος - Αύγουστος 2013) η κυβέρνηση χρειάζεται μέχρι το (δημοσιονομικό) τέλος του 2013 τουλάχιστον 16,08 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα, ενώ οι δαπάνες δε θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 17,07 δισ. ευρώ. Ο έλεγχος των δαπανών πλέον δεν αποτελεί βασικό πρόβλημα. Η εφαρμογή των διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης επέτρεψε τη δημιουργία εκείνων των μηχανισμών που επιτρέπουν τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. μητρώα δεσμεύσεων, σύστημα κεντρικών προμηθειών στον τομέα της υγείας κτλ.).

“Όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν, οι μεταρρυθμίσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό ολοκληρώθηκαν πολύ αργά και η συμβολή τους στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013 αναμένεται περιορισμένη”, αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας στο οικονομικό δελτίο.