Μίχαλος: Νέα “μαύρη τρύπα” 9 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες

“Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, τόσο από την πολιτική σκοπιά όσο και από αυτήν της πραγματικής οικονομίας, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, και ειδικά τις ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει πραγματικά να προχωρήσουμε μπροστά με ταχύτερα βήματα”.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου CNBC, σχολιάζοντας μάλιστα για την πρόθεση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζον Πόλσον και μίας σειράς αμερικανικών hedge funds να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες: “Με όλο το σεβασμό, ο Τζον Πόλσον και άλλοι ξένοι επενδυτές μπορεί να εισφέρουν χρήματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά οι κάνουλες έχουν στερέψει εντελώς. Το σύστημα είναι στάσιμο, και δεν υπάρχει σοβαρή λιτότητα στην αγορά”.

Εκτίμησε μάλιστα πως, παρά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η νέα έρευνα της Black Rock για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 100.000 ευρώ θα αποκαλύψουν μία νέα “μαύρη τρύπα” στις ελληνικές τράπεζες, ύψους 9 με 9,5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό σύστημα με ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας, ώστε να υπάρχει μία σταθερότητα που θα προσελκύσει επενδυτές, όχι μόνο ξένους, αλλά και Έλληνες, επισημαίνοντας πως το φορολογικό σύστημα είναι ένα από τα δύο κύρια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, μαζί με τη ρευστότητα.