Πόσα πληρώνουμε για βενζίνη και πόσα για φόρους

Όσον αφορά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Ελλάδα συνολικά κατατάσσεται στην τρίτη θέση

Ελλιποβαρής είναι η κατανομή σε ό,τι αφορά στην τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα σε σχέση με τους φόρους, γεγονός το οποίο αυξάνει σημαντικά  την αξία που καλείται να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής.

Όπως προκύπτει από έρευνα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, για κάθε 75,8 ευρώ βενζίνης που βάζουμε, ποσό που αντιστοιχεί σε 50 λίτρα, τα 50 ευρώ είναι φόροι! 

Το παράδειγμα αυτό αφορά σε τιμή βενζίνης 1,516 ευρώ το λίτρο, καθώς εδώ και πολύ καιρό η μέση τιμή της βενζίνης στη χώρα μας κινείται πάνω από το 1,5 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, η μέση τιμή στις Κυκλάδες διαμορφώνεται πια στο 1,770 ευρώ, στην Σάμο στο 1,663, στα Δωδεκάνησα στα 1,640, στην Ευρυτανία στο 1,620 και στην Κεφαλονιά στο 1,616.

Όσον αφορά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Ελλάδα συνολικά κατατάσσεται στην τρίτη θέση, μετά την Ιταλία και την Ολλανδία, με πολύ μικρές πάντως διαφορές, ενώ η βενζίνη είναι μακράν φθινότερη στις ΗΠΑ: Τα 50 λίτρα κοστίζουν 28,45 ευρώ, από τα οποία φόροι είναι μόλις τα 5,69 ευρώ.

Αντίθετα, οι οδηγοί στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν ήδη από τον Ιανουάριο νέα αύξηση στον Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης, που είχε ως αποτέλεσμα το λίτρο να αυξηθεί κατά 3,7 λεπτά. Σημειώνεται ότι ήδη ο ΕΦΚ είχε αυξηθεί στα 700 ευρώ, από 670, ανά 1000 λίτρα, κάτι που οδηγεί σε συνολική αύξηση 37,20 ευρώ, όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...