Τι απαίτησαν οι δανειστές για αφορολόγητο και συντάξεις

Τελεσίγραφο στην Αθήνα

Σκληρές διαπραγματεύσεις που όμως για την ώρα καταλήγουν σε αδιέξοδο έλαβαν χώρα χθες Παρασκευή στις Βρυξέλλες όπου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης είχαν συνάντηση με τους δανειστές.

Οι δανειστές, σε ενιαίο μέτωπο πλέον, στέκουν απέναντι απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση λήψη μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2017 και 2018. Η Αθήνα ζητά ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕKT αλλά και το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης των πλεονασμάτων.

Οι δανειστές επιμένουν στο θέμα του αφορολόγητου και φαίνεται πως η Αθήνα είναι πλέον έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα αυτό ενώ ανοικτό μένει και το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων.

Έρχεται μείωση του αφορολόγητου

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο όριο σήμερα είναι στα 8.636 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 9.545 ευρώ αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά. Με τη μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ το κράτος θα βάλει στα ταμεία του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα οι φορολογούμενοι θα χάσουν 600 ευρώ.

Ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει το αφορολόγητο να πέσει στις 5.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα εξετάζεται η μείωση του αφορολόγητου σε δύο δόσεις, μία το 2018 και μία το 2019.

Μαχαίρι στις συντάξεις: Στο στόχαστρο η προσωπική διαφορά

Η «προσωπική διαφορά» των κύριων συντάξεων έχει μπει στο στόχαστρο του ΔΝΤ. Αποτιμάται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει στις απαιτήσεις των δανειστών, τότε οι απώλειες στις κύριες συντάξεις θα ξεκινούν από 20% και θα φτάνουν έως 35%.