Τόμσεν: To 2038 θα πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα η ανεργία στην Ελλάδα

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΔΝΤ για τη χώρα μας, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία

21 χρόνια. Αυτό είναι κατά προσέγγιση το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να επανέλθει η ανεργία στην Ελλάδα στα επίπεδα που βρισκόταν κατά την περίοδο 2001-2007, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τα οποία παρουσίασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, κατά την παρουσίαση βιβλίου για τις προκλήσεις όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Κάπως καλύτερες είναι οι προοπτικές για την Ιταλία, όπου η ανεργία προβλέπεται ότι θα πέσει στα προ κρίσης επίπεδα σε 12 χρόνια, ενώ στην Πορτογαλία θα χρειαστούν 10 χρόνια και στην Ισπανία 6 χρόνια.

“Σαφέστατα, με δεδομένη την πολιτική κατάσταση σε κάποιες από αυτές τις χώρες, δεδομένων των πιέσεων, των ενδείξεων αποσάθρωσης σε τμήματα της Ευρώπης, αυτό είναι φυσικά κάτι ανησυχητικό”, ανέφερε ο Πόουλ Τόμσεν, σημειώνοντας ότι σε αρκετές χώρες της Ευρώπης η κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της (υψηλή ανεργία, πολύ χαμηλός πληθωρισμός, υψηλό χρέος), όμως υπάρχουν και μακροπρόθεσμα δομικά προβλήματα που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο Τόμσεν αναγνώρισε πάντως πως στην Ευρωζώνη έχει υπάρξει πρόοδος τόσο ως προς την αρχιτεκτονική της, όσο και ως προς τις μεταρρυθμίσεις, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα, και υπογράμμισε συγκεκριμένα την ανάγκη για ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο στη λογική του "πακέτου Γιούνκερ", την τραπεζική ένωση και μία πιο επεκτατική οικονομική πολιτική.

(οι επισημάνσεις του Τόμσεν μετά το 47ο λεπτό του βίντεο)