Οικονομία>Οικονoμικά νέα

Ο Τσακαλώτος ξεκλειδώνει πόρτες με κλειδί το ασφαλιστικό

Ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία της διαπραγμάτευσης αλλά και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι η σημερινή ενημέρωση, την οποία θα παρέχει για τα βασικά σημεία του ασφαλιστικού, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο του Eurogroup. 

O κύριος Τσαλαλώτος την Τετάρτη ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή περιοδεία του, συναντώντας τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αν και τα μέλη του Eurogroup αναμένουν την μετάφραση του σχεδίου των 170 σελίδων, Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε πως το ελληνικό σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά τόνισε ότι είναι πρόωρο να εκφέρει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές.

Οι πληροφορίες από τις πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν πλήρη στοιχεία κοστολόγησης πριν καταλήξουν σε οριστική απόφαση για την πρόταση της κυβέρνησης. Κατά τις πληροφορίες αυτές, θα ζητηθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ένα πειστικότερο σχέδιο.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο Άμστερνταμ, που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έγινε συζήτηση με πολιτικό που θέλει να βρεθούν λύσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διευκρίνισε ότι «οι "μήνες" που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και το χρέος μαζί».

Θυμίζουμε ότι η επίλυση του Ασφαλιστικού καθίσταται αδιαπραγμάτευτος όρος για τους εταίρους, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους. Κι αυτό γιατί η όποια ρύθμιση θα έχει επιπτώσεις στο ύψος του χρέους την επόμενη δεκαετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένεται υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων.

Η ίδια ευρωπαϊκή πηγή δεν «βλέπει» επίσης αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.