Ντομπρόβσκις και Τσακαλώτος: Θα συμβιβαστούμε έντιμα στα κόκκινα δάνεια

Με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και  τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη, συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε σειρά επαφών που θα έχει μέχρι και αύριο στην Αθήνα.

Τα ζητήματα που απασχόλησαν στη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφορούσαν κυρίως στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων και την αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ. 

Ο κος Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχε "εποικοδομητικές" και ζήτησε τήρηση των συμφωνημένων και άμεσα. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρόσθεσε πως η συνεργασία Ελλάδας - δανειστών είναι σε σωστή πορεία - ωστόσο, για να υλοποιηθεί άμεσα το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι χρειάζεται εντατική δουλειά. 

Στις 18:30 ο αντιπρόεδρος της Κομισόν θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σε αναζήτηση έντιμου συμβιβασμού για τα κόκκινα δάνεια

Σε αναζήτηση έντιμου συμβιβασμού για την υπόθεση των κόκκινων δανείων, βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί, όπως δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Κομισιόν πιστεύει πώς η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να είναι στοχευμένη για τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη.

"Η λύση που προκρίνουμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκιτς, είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο". Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το ύψος της προστασίας της πρώτης κατοικίας και ότι πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. "Συνεχίζουμε τη δουλειά" κατέληξε ο ίδιος.

Νωρίτερα και ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι "συζητήσαμε για το πρόβλημα που υπάρχει λόγω των διαφορετικών απόψεων στην τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για την προστασια της πρώτης κατοικίας. Και οι δύο πλευρές θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί έντιμος συμβιβασμός". 

ΦΠΑ στην παιδεία 

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΦΠΑ στην παιδεία ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι "είχαμε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα που να μην υποσκάπτουν τους στόχους του προϋπολογισμού. 'Άρα οι ελληνικές αρχές θα βρουν τα όποια εναλλακτικά μέτρα".