Έφυγα από την Ελλάδα με φόβους: Ο Κρούγκμαν γράφει μετά την επίσκεψη

"Έφυγα από την επίσκεψη μου (σ.σ. στην Ελλάδα) με το φόβο ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη θα έχουν ένα τρομερό ατύχημα, μια διόλου αναγκαία ρήξη που θα ρίξει βαριά σκιά στο μέλλον". Αυτά είναι τα λόγια του γνωστού οικονομολόγου, Πωλ Κρούγκμαν, που γράφει στους New York Times μετά την επίσκεψη του στη χώρα μας.

Όπως λέει, η ερώτηση που του έκαναν όλοι είναι "πιστεύετε ότι αυτοί θέλουν να αποτύχουμε;". Και εκφράζει την άποψη πως βεβαίως δεν υπάρχει ένα ενιαίο μπλοκ στην Ευρώπη ή μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας που θα προτιμούσαν "να δουν μια χρεοκοπία ή μια έξοδο από το ευρώ, παρά μια αριστερή κυβέρνηση να αποτυγχάνει". Και πως "υπάρχει περισσότερη καλή θέληση στην άλλη πλευρά από ότι πολλοί Έλληνες υποθέτουν".

Εξηγεί πως από τους βαρείς όρους που επέβαλαν οι δανειστές για την παροχή δανείων βοήθειας στην Ελλάδα δεν έφεραν την ανάκαμψη, "αντίθετα η καταστροφή της εξαγοράς ισχύος βάθυνε την ύφεση, παράγοντας επιπτώσεις του μεγέθους του Μεγάλου Κραχ (στις ΗΠΑ, το 1929) και μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση".

Χαρακτηρίζει δε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα "εφιάλτη χωρίς τέλος".

Υποστηρίζει πάντως πως είναι απολύτως δυνατόν να αποφευχθεί μια έξοδος της χώρας από το ευρώ και λέει πως "η ειρωνεία είναι πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε σε μια περίοδο που ένας βιώσιμος συμβιβασμός ήταν δυνατός".

Προτείνει πως η μέχρι τώρα πορεία έχει δείξει τον τρόπο να υπάρξει μια λύση "αργή στην αρχή αλλά που τελικά θα προσφέρει κάποια ελπίδα".

Εντοπίζει τις δυσκολίες που αναδείχτηκαν στην επίτευξη συμφωνίας τόσο στην έλλειψη εμπειρίας διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ότι οι δανειστές απαιτούν όρους που μια "αριστερή κυβέρνηση απλά δεν μπορεί να συμφωνήσει".

"Δεν χρειάζεται να γίνει έτσι. Αληθεύει ότι για να αποφευχθεί μια ολοσχερής κρίση θα απαιτήσει μεγάλα ποσά από τους δανειστές... Αλλά ας σκεφτούμε και την εναλλακτική. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρώπη είναι [...] μια ακόμη καταστροφή, και αυτό είναι εντελώς χαριστικό".