Ανεβαίνει ο ΦΠΑ; Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ; Ισχύει το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης;

Πράσινο φως φαίνεται πως παίρνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η λίστα των μεταρρυθμίσεων (με την υπογραφή του ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Βαρουφάκη) που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση προς τις Βρυξέλλες, ως προϋποθέσεις για να λάβει την επέκταση της δανειακής σύμβασης για 4 μήνες.

Οικονομικοί αναλυτές από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο όμως άρχισαν να "ξεσκονίζουν" τη λίστα Βαρουφάκη, εκτιμώντας ποιες ανατροπές μπορεί να φέρει στα όσα είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση τόσο προεκλογικά όσο και σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων

Α. Μένει ο ΕΝΦΙΑ;

Στην λίστα Βαρουφάκη δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μια πάγια προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Προκειμένου να γίνει αυτό, με δεδομένο ότι υπάρχει δέσμευση στους εταίρους να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να βρεθεί ένα ισοδύναμο έσοδο. Δεν προκύπτει όμως κάποια τέτοια μέριμνα - σχεδιασμός από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει η λίστα.

Β. Τι θα γίνει με τις 100 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο

Tο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις για τις οφειλές προς το Δημόσιο παραπέμπεται προς συζήτηση με τους θεσμούς. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν πάρει την έγκριση της Κομισιόν ή του Eurogroup, θα πρέπει να το εγκρίνουν και τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών, κατά τις σχετικές ψηφοφορίες;

Γ. Η αναφορά στην "Ανθρωπιστική Κρίση"

Ένας από τους πυλώνες του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που άφησε "ανέπαφο" η κυβέρνηση στη λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι ο πυλώνας περί "ανθρωπιστικής κρίσης". Όπως γράφει όμως ο αναλυτής του BBC World Service, Andrew Walker, "η τελευταία πρόταση της επιστολής είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική: η κυβέρνηση λέει ότι θα "διασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο προϋπολογισμό... Όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό χωρίς επιπλέον κρατικές δαπάνες". Ο αναλυτής εκτιμά πως για να υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση, "θα χρειαστεί χρόνος" και απαιτεί ο υπουργός Οικονομικών να καταφέρει να αλλάξει στην πραγματικότητα τη φορολογική κουλτούρα, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. "Επιθυμητό αναμφίβολα αλλά μας υπενθυμίζει ότι στην πραγματικότητα η οικονομική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα απαιτεί χρόνια".

Για πολλούς ακόμη αναλυτές, η τελευταία κρίσιμη φράση της επιστολής Βαρουφάκη, μπορεί να σημάνει ακόμη και το τέλος του πνεύματος αν όχι και του γράμματος του γνωστού "προγράμματος της Θεσσαλονίκης".

Δ. Θα αυξηθεί ο ΦΠΑ;

Η λίστα Βαρουφάκη περιέχει εκτεταμένες αναφορές στην αλλαγή φορολογικής πολιτικής στην Ελλάδα. Στόχος είναι η αύξηση των εσόδων και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, σε περιπτώσεις που δεν δικαιολογούνται αλλά και οι εκπτώσεις.

Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αύξηση του ΦΠΑ σε τομείς όπως ο τουρισμός.