Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών οι μεταρρυθμίσεις της λίστας Βαρουφάκη

Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στις Βρυξέλλες (ή λίστα Βαρουφάκη όπως την αναφέρει ο εγχώριος και διεθνής Τύπος) βρίσκεται ήδη υπό εξέταση από τα τεχνοκρατικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωζώνης.

Όπως επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, η λίστα κατατέθηκε εμπρόθεσμα. Ενώ για πρώτη ίσως φορά από την έναρξη του θρίλερ με την επέκταση της δανειακής σύμβασης, ο επικεφαλής του Eurogroup μίλησε με θετικά λόγια για την Ελλάδα χαρακτηρίζοντας "πολύ σοβαρή" τη βούληση της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις.

Η λίστα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, περιλαμβάνει τους όρους που υποσχέθηκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να λάβει παράταση τεσσάρων μηνών στη χρηματοδότηση της χώρας έφθασε "εγκαίρως" στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μέσα στη λίστα των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις αλλά και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Αντίθετα, εκτός της λίστας Βαρουφάκη έμειναν:

Τα όσα αναφέρονται στον "τρίτο πυλώνα" του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που είχε εξαγγείλει τότε ο νυν πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και αφορούν το "Σχέδιο ανάκτησης της εργασίας". Στον τρίτο αυτό πυλώνα, που προφανώς είναι σε αυτά που "παγώνουν" για την ώρα περιλαμβάνονται:

- Η άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων, κατάργηση ρυθμίσεων για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων κλπ.

- Ένα πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία. Πρόγραμμα διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο.

- Οι ρήτρες για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων και νέων σε προγραμματικές συμβάσεις του Δημοσίου.

- Οι μέριμνες για την απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων, ιδιαίτερα για ηλικίες άνω των 55 ετών και των νέων ανέργων, απορρόφηση ανέργων στον ιδιωτικό τομέα και στοχευμένες επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας για νέους 15-24 ετών.

- Η επανεξέταση του επιδόματος ανεργίας.