“Υπό την εποπτεία της Κομισιόν και μετά τα μνημόνια η Ελλάδα”

Υπό την επίβλεψη της Κομισιόν θα παραμείνει η Ελλάδα και μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής, τονίζει σε συνέντευξή του στα “Νέα” ο διευθυντής του ευρωπαϊκού think tank Bruegel, Γκούντραμ Βολφ, αν και αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Ερωτηθείς αν έχει έρθει η ώρα να εξέλθει η Ελλάδα των μνημονίων, ο Βολφ απαντά: “Αν δούμε τις προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού χρέους και της βιωσιμότητάς του είναι ξεκάθαρο ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση τα επόμενα χρόνια. Αλλά οι προβλέψεις για την πορεία του χρέους εξαρτώνται από την ανάπτυξη. Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, τότε η εικόνα δεν θα είναι θετική. Η Ελλάδα χωρίς δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να εξέλθει του προγράμματος, αλλά η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη. Σε κάθε περίπτωση, και μετά την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής η χώρα θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της Κομισιόν”.

Ο Βολφ επισημαίνει πως η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη, ωστόσο υπογραμμίζει πως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται από την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Το μήνυμα του Βολφ προς τις χώρες του Βορρά είναι ότι “θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερο, να διοχετεύσουν περισσότερους πόρους σε επενδύσεις”, ώστε να τονωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η ανάπτυξη, η ζήτηση και η αύξηση της απασχόλησης, την ίδια στιγμή που οι χώρες της περιφέρειας θα πρέπει να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσελκύσουν επενδύσεις.