Κομισιόν: Ανάπτυξη 0,6% και μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα φέτος

Για ανάπτυξη της τάξεως του 0,6% το 2014 κάνει λόγο η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις. Παράλληλα γίνεται αναφορά σε ποσοστό ανάπτυξης 2,9% στη χώρα μας για το 2015.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι ήδη είναι εμφανείς πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι τα πρόσφατα στοιχεία υποστηρίζουν τις προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2015.

Οι δείκτες εμπιστοσύνης συνεχίζουν να βελτιώνονται, ενώ η ανακοίνωση των «σκληρών στοιχείων» υποδηλώνει τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στις αγορές εργασίας και προϊόντων έχουν υποστηρίξει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, οδηγώντας σε προσδοκίες για ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Την αναθεώρηση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν είχε αποκαλύψει το news.gr.

Διαβάστε ακόμα : Η Ε.Ε. αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία

Μία επιπλέον εκτίμηση δείχνει ότι το ΑΕΠ θα έχει συρρικνωθεί κατά 3,7%, εκτίμηση αναθεωρημένη ανοδικά από την προηγούμενη του φθινοπώρου, για συρρίκνωση 4%. Όπως επισημαίνει, η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού από την περασμένη άνοιξη με τις επιπτώσεις στην οικονομία, βοήθησαν την τάση υποχώρησης της ύφεσης, η οποία έχει συνεχιστεί παρά την υψηλή συγκέντρωση των φορολογικών πληρωμών στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, επηρεάζοντας την κατανάλωση.

Με βασικό όχημα εξαγωγές και επενδύσεις, το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί το 2014 κατά 0,6%, ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να υποχωρεί μαζί με το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ η εν εξελίξει πτώση των τιμών μετριάζει κάπως την επίδραση των πρόσφατων προσαρμογών στις τιμές.

Η ανάκαμψη αναμένεται να ενισχυθεί το 2015, καθώς οι επενδύσεις θα αποτελέσουν την κύρια «μηχανή» της ανάκαμψης, και λόγω των ευκαιριών που δημιουργήθηκαν από τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα υποστηρίξει την αναζωογόνηση των εξαγωγών, καθώς και τα έσοδα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. 

Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 27,3% για το 2013. Οι μεταρρυθμίσεις στους μισθούς έχουν ήδη συμβάλει στην κατακόρυφη βελτίωση του κόστους ανταγωνιστικότητας που μαζί με τα ανακοινωθέντα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και την άνοδο των επενδύσεων θα πρέπει να οδηγήσει σε μια σχετικά ισχυρή προβλεπόμενη μείωση της ανεργίας στο 26% το 2015 και το 24% το 2015.

Υπ. Οικονομικών: Η Ελλάδα επιτυγχάνει νωρίτερα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα

Για επιβεβαίωση της ορθότητας των κυβερνητικών εκτιμήσεων κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, τονίζοντας πως η Ελλάδα επιτυγχάνει νωρίτερα από τους στόχους σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα.
Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει:

“Οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκτιμήσεων της Κυβέρνησης για την υλοποίηση του Προϋπολογισμού του 2013.

Η Ελλάδα, σύμφωνα τόσο με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής όσο και με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, χωρίς την επίπτωση του προγράμματος στήριξης των τραπεζών, η οποία εκτιμάται υψηλότερη από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού επιτυγχάνει, νωρίτερα, σημαντικό, υψηλότερο από τις προβλέψεις πρωτογενές πλεόνασμα”.