Πρώτος παγκοσμίως παραμένει ο ελληνόκτητος στόλος

Πρώτος παγκοσμίως παραμένει ο ελληνόκτητος στόλος

Σύμφωνα με την VesselsValue η συνολική αξία του ανέρχεται σε 100 δισ. δολάρια

Οι Έλληνες εφοπλιστές παραμένουν η κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία, με την συνολική αξία του ελληνόκτητου στόλου να ανέρχεται σε περίπου 100 δισ. δολάρια, φέρνοντας τη χώρα μας στην κορυφή του σχετικού πίνακα, σύμφωνα με έρευνα της VesselsValue.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η αξία συγκεντρώνεται στα Tanker (36 δισ. δολάρια), Bulker (35,75 δισ. δολάρια) και LNG (13,5 δολάρια). Το μερίδιο του ελληνόκτητου στόλου στο σύνολο των αγορών αυτών ανέρχεται περίπου στο 19% της συνολικής αξίας του παγκόσμιου στόλου.

Όπως αναφέρεται, η ισχυρή δέσμευση των Ελλήνων πλοιοκτητών στις παγκόσμιες ναυτιλιακές αγορές φαίνεται απίθανο να αλλάξει, καθώς άλλοι, όπως οι Γερμανοί εφοπλιστές, ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία. Την ίδια ώρα αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η πλοιοκτησία της Κίνας, καθώς πραγματοποιούνται συγχωνεύσεις κρατικών εταιρειών και προχωρούν σε νέες παραγγελίες πλοίων.

Σύμφωνα με την VesselsValue αυτή η εξέλιξη είναι μια υπενθύμιση, ότι πάντα υπάρχουν νέοι αμφισβητίες του «θρόνου». Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες με την «κοφτερή» τους ματιά στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών τους, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην κορυφή στο άμεσο μέλλον.