Κουρουμπλής: Αυστηροί έλεγχοι για την ασφάλεια και την υγεία στα πλοία

Κουρουμπλής: Αυστηροί έλεγχοι για την ασφάλεια και την υγεία στα πλοία

Το θέμα συζητήθηκε με το Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου της Αττικής

«Οι έλεγχοι που αφορούν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων πρέπει να είναι εξοντωτικοί», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με αφορμή διαμαρτυρία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου της Αττικής.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του συνδικάτου συζήτησαν με τον υπουργό και τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Θάνο Ηλιόπουλο, το θέμα της λειτουργίας των Επιτροπών υγείας και ασφάλειας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού τους πλαισίου. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν να βρεθεί τρόπος, να λειτουργήσουν εκ νέου οι Επιτροπές, για τις οποίες ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «έχουν σώσει ζωές».

Κατήγγειλαν εκ νέου τη διαδικασία των επισκευών σε συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο είχε δηλωθεί, ότι περιείχε αμίαντο και ζήτησαν να περάσουν από τους προβλεπόμενους υγειονομικούς ελέγχους όλοι όσοι εργάστηκαν σε αυτό. Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε, ότι οι επιθεωρητές εργασίας δεν μπορούσαν να διακόψουν τις εργασίες στο πλοίο, μετά την προσκόμιση ατμοσφαιρικών μετρήσεων και από το Δημόκριτο, οι οποίες έδειξαν, ότι δεν υπήρχε αμίαντος. Είπε όμως, ότι η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ήδη στη διαδικασία επιβολής όλων των προβλεπόμενων κυρώσεων για τον τρόπο που έγιναν οι εργασίες αφαίρεσης και διάθεσης του αμιάντου.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε, ότι θα δώσει εντολή στο Λιμεναρχείο για νέους ελέγχους στο πλοίο. Όπως είπε «οι έλεγχοι που αφορούν την προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων πρέπει να είναι εξοντωτικοί». Δήλωσε ακόμα, ότι θα συσταθεί ολιγομελής ειδική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Επιθεώρησης Εργασίας, του Λιμενικού Σώματος και των εργαζομένων, για να διαπιστωθεί αν χρειάζονται αλλαγές στη νομοθεσία για τη λειτουργία των Επιτροπών, που ελέγχουν τις συνθήκες εργασίας, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, ειδικά σε περιπτώσεις που αφορούν επικίνδυνα υλικά όπως αμίαντος.

Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε οι εργασίες της ομάδας να έχουν ολοκληρωθεί ως τα μέσα Φεβρουαρίου.