Εξαγορές εταιρειών και πλοίων πολλών εκατομμυρίων από την Star Bulk

Εξαγορές εταιρειών και πλοίων πολλών εκατομμυρίων από την Star Bulk

Η ναυτιλιακή του Πέτρου Παππά εξαγόρασε έναντι 145 εκατ. δολ. και μετοχών συνολικά 18 πλοία

Στην εξαγορά της νορβηγικής ναυτιλιακής εταιρείας Sogna Bulk έναντι 145 εκατ. δολαρίων μετρητοίς και 13,725 εκατ. μετοχών της Star Bulk Carrier προχώρησε η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εταιρεία του εφοπλιστή Πέτρου Παππά.

Συγκεκριμένα, η Star Bulk εξαγοράζει τη νορβηγική εταιρεία, η οποία διαθέτει 15 σύγχρονα εμπορικά πλοία ξηρού φορτίου με αντάλλαγμα 13,725 εκατομμύρια νεοεκδοθείσες κοινές μετοχές και την καταβολή μετρητοίς 145 εκατ. δολαρίων. Τα μετρητά θα καταβληθούν από το νέο πενταετές κεφάλαιο μίσθωσης ύψους 180 εκατ. δολαρίων που εξασφάλισε από την China Merchants Bank Leasing. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο ιδιοκτήτης της Sogna Bulk, Arne Blystad, θα γίνει μέλος του Δ.Σ. της Star Bulk. Η Star Bulk δήλωσε ακόμη, ότι σκοπεύει να υποβάλει αίτημα για την εισαγωγή των κοινών μετοχών της προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Όσλο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Star Bulk, Πέτρος Παππάς, δήλωσε «πολύ χαρούμενος που η Star Bulk αποκτά έναν υψηλής ποιότητας, σύγχρονο στόλο από τη Songa Bulk» και συμπλήρωσε ότι «μέσω της εξαγοράς θα προσθέσουμε περισσότερη εξειδίκευση από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τις κεφαλαιαγορές στη διαχείριση της Star Bulk, με τη συμμετοχή του κ. Arne Blystad στο Διοικητικό Συμβούλιο και του κ. Herman Billung ως μέλους της διαχειριστικής μας ομάδας, διευρύνοντας παράλληλα την παρουσία μας στη σκανδιναβική επενδυτική αγορά».

Παράλληλα, η Star Bulk ανακοίνωσε, ότι θα αποκτήσει τρία νεότευκτα πλοία ξηρού φορτίου από την Oceanbulk Container Carriers (OCC), μία εταιρία που συνδέεται με την Oaktree Capital Management L.P. και με μέλη της οικογένειας του κ. Παππά. Τα τρία πλοία κατασκευάζονται στο ναυπηγείο Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co. και αναμένεται να παραδοθούν το α΄ τρίμηνο του 2019. Για τη συγκεκριμένη συναλλαγή η Star Bulk δήλωσε, ότι θα εκδώσει 3,39 εκατ. νέες μετοχές, ενώ επιπλέον η CSSC Shipping Company Limited συμφώνησε να συμβάλει με χρηματοδότηση 104,4 εκατ. δολ. για τις υπόλοιπες κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 103,8 εκατ. δολ., μέσω προγράμματος 10ετούς χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Ο κ. Παππάς σημείωσε, ότι «ο συνολικός στόλος των πλοίων της Songa και της OCC είναι κατά μέσο όρο 2 χρόνια νεότερος από τον υφιστάμενο στόλο μας, με παρόμοια σύνθεση πλοίων» και πρόσθεσε ότι «η Star Bulk θα συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό παράγοντα στη βιομηχανία χύδην ξηρού φορτίου και αναμένει ότι οι εξαγορές θα τη βοηθήσουν να προχωρήσει σε περαιτέρω συνέργειες και οικονομίες κλίμακας». Μετά την ολοκληρωση των συμφωνιών ο στόλος της Star Bulk θα αποτελείται από 108 πλοία, με χωρητικότητα περίπου 12,26 εκατ. dwt, ενώ η μέση ηλικία των πλοίων θα διαμορφωθεί στα 7,1 έτη.