Το πλοίο που αλλάζει τα δεδομένα στα ναυπηγεία της Σύρου

Το πλοίο που αλλάζει τα δεδομένα στα ναυπηγεία της Σύρου

Τι σημαίνει για το νησί και την ελληνική ναυτιλία η επαναλειτουργία της ιστορικής ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας στο Νεώριο

Νέα δεδομένα στη ναυπηγοεπισκευή στην Ελλάδα, δημιουργεί η είσοδος του πρώτου φορτηγού πλοίου για επισκευή στα Ναυπηγεία του Νεωρίου στη Σύρο.

Τα ιστορικά ναυπηγεία της Σύρου επαναλειτουργούν μετά από ένα μεγάλο διάστημα που είχε μπει λουκέτο.

Στη μικρή δεξαμενή των 11.000 τόνων ανέβηκε το φορτηγό πλοίο Sea Lady μήκους 189,8 μέτρων, πλάτους 32μ και χωρητικότητας 50.246 τόνων, ενώ τις επόμενες ημέρες στα ίδια ναυπηγεία αναμένεται να φθάσει και δεύτερο φορτηγό πλοίο για επισκευή.

Το ναυπηγείο που παρέμενε κλειστό λόγω των χρεών του, ανέλαβε προσωρινά να διαχειριστεί εταιρεία συμφερόντων του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα, μετά από συμφωνία με το σημερινό ιδιοκτήτη Νίκο Ταβουλάρη και έως ότου οριστεί δικάσιμος προκειμένου να περάσει στα χέρια του ελληνοαμερικανικού ομίλου «Onex». Η εν λόγω εταιρεία που είναι και αυτή συμφερόντων Πάνου Ξενοκώστα έχει ήδη συμφωνήσει με την πλευρά των σημερινών ιδιοκτητών του Νίκου Ταβουλάρη αλλά και με την πολιτεία, για την καταβολή των οφειλών που έχουν ήδη τα ναυπηγεία στο ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, με το σχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στο δικαστήριο, ο ελληνοαμερικανικός όμιλος Οnex θα αναλάβει 30 εκατ. ευρώ χρέη προς τους πιστωτές, ελληνικό δημόσιο και τράπεζες και άλλα 10 εκατ. ευρώ προς τους εργαζομένους και την τοπική κοινωνία. Η Onex αναμένεται να προχωρήσει και σε επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει ήδη αναπτυξιακό πλάνο ενώ σκοπεύει να αναπτύξει νέους τομείς στη ναυπήγηση σκαφών και πλοίων, πλατφορμών και εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών η λειτουργία του ναυπηγείου αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο αλλά και την τοπική κοινωνία του νησιού αφού θα απασχολεί εργαζόμενους, θα εισπράττονται φόροι και ασφαλιστικές εισφορές.

Η εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση στον χώρο των Ναυπηγείων, με αποκορύφωμα την παύση της ουσιαστικής λειτουργίας των ναυπηγείων Σύρου τον Μάρτιο του 2017, κινητοποίησε τους πιστωτές προς εξεύρεση λύσης με γνώμονα την εξαιρετικής σημασίας στρατηγική θέση που κατέχουν στον χώρο του Αιγαίου, αλλά και τον καταλυτικό ρόλο τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ταυτόχρονη μέριμνα για κάλυψη του συνόλου των απαιτήσεων των εργαζομένων των Ναυπηγείων από το νέο επενδυτή (ΟΝΕΧ - Ξενοκώστας).

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων ήταν σαφές ότι θα περνούσε μέσα από την εξυγίανσή τους με εργαλείο το άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα όπως ισχύει και τη συμφωνία του απαιτούμενου εκ του νόμου ποσοστού πιστωτών σε ένα βιώσιμο σχέδιο εξυγίανσης το οποίο τελικώς θα κατατεθεί στο αρμόδιο δικαστήριο προς επικύρωση.

Οι ενέργειες που γίνονται στο πλαίσιο της διαδικασίας είναι οι εξής:

Α) Έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης οικονομικών καταστάσεων ετών 2015 και 2016 από τη γενική συνέλευση της εταιρείας.

Β) Αναμένεται η έγκριση ισοζυγίου έτους 2017 μετά τη ρύθμιση κάποιων λεπτομερειών που έχουν απομείνει προς διευθέτηση.

Γ) Με ενέργειες του υφυπουργείου Οικονομίας, δόθηκε η δυνατότητα σύνδεσης με ΔΕΗ σε εταιρεία ελεγχόμενη από τον νέο επενδυτή, ώστε η τελευταία να προβεί σε άμεσες ενέργειες αποκατάστασης συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων των Ναυπηγείων τα οποία κινδύνευαν να υποπέσουν σε αχρησία, εκμηδενίζοντας την αξία τους αλλά και υποβαθμίζοντας την περιοχή με περιβαλλοντική καταστροφή (π.χ. άμεση αποκατάσταση βλαβών προς αποφυγή βύθισης της μεγαλύτερης δεξαμενής με απρόσμενες συνέπειες για την εξέλιξη του σχεδίου, καθαρισμός Ναυπηγείων, γενική προετοιμασία κλπ).

Δ) Το σωματείο εργαζομένων έχει συμφωνήσει στη διαδικασία εξυγίανσης (με ομόφωνη απόφαση γενικής συνέλευσης, την 01/03/2018.

Ε) Τα στοιχεία έχουν ήδη αποσταλεί προς επεξεργασία ώστε να εκδοθεί το business plan της εξυγίανσης, το οποίο και θα υποβληθεί στους πιστωτές μέσα στον επόμενο μήνα για έγκριση ώστε να κατατεθεί η συμφωνία εξυγίανσης στο αρμόδιο δικαστήριο για επικύρωση.

Αναφερόμενα στις εξελίξεις, τα στελέχη του υπουργείου επεσήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «ενόψει της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την υποβολή της Συμφωνίας Εξυγίανσης για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων στο αρμόδιο δικαστήριο, ο νέος επενδυτής κ. Ξενοκώστας, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την απερχόμενη διοίκηση, ανέλαβε να προβεί μέσω εταιρείας συμφερόντων του, σε επισκευές σημαντικής σημασίας για τα Ναυπηγεία Σύρου ώστε να μην απαξιωθούν περαιτέρω, ενώ στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αυτής προσπάθειας, για πρώτη φορά μετά από 14 μήνες, κατέστη εφικτή η είσοδος νέου πλοίου στη δεξαμενή του Νεωρίου για επισκευή».