Στο 1,30 ευρώ το λίτρο η τιμή του πετρελαίου θέρμασης

Στην τιμή του 1,30 ευρώ το λίτρο έναντι 1,35 ευρώ το λίτρο πέρυσι θα κάνει πρεμιέρα φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο ΣΕΕΠΕ επανήλθε στην πρότασή του για χορήγηση επιδόματος στους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης χωρίς ή με ελάχιστες προϋποθέσεις αλλά και διατήρηση του μέτρου της εξίσωσης των φόρων στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρυσι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΠΕ, Γ. Ψυχογιό, και τον αντιπρόεδρο, Γ.Αληγιζάκη, η εξίσωση των φόρων στους δύο τύπους πετρελαίου οδήγησε μεν σε δραστική μείωση του λαθρεμπορίου στην αγορά καυσίμων αλλά προκάλεσε σειρά προβλημάτων. Οπως τόνισαν, οι πολίτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος του πετρελαίου, χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση τον περασμένο χειμώνα, πολλοί στράφηκαν σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον (από καυσόξυλα και πέλετ, μέχρι σκουπίδια). Παράλληλα, μειώθηκε η απασχόληση στον κλάδο του πετρελαίου, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 70% ενώ συρρικνώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του Δημοσίου λόγω μειωμένης κατανάλωσης.

Σύμφωνα με την 'Καθημερινή", ο ΣΕΕΠΕ επικαλέστηκε μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία το βέλτιστο αποτέλεσμα για την αγορά, τους καταναλωτές και τα έσοδα του Δημοσίου προκύπτει με την καταβολή επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ύψους 28 λεπτών ανά λίτρο (όσο ήταν και πέρυσι) χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις πέραν αυτής της πρώτης κατοικίας του καταναλωτή και -σε περίπτωση που τεθεί- το εισοδηματικό όριο να μην είναι χαμηλότερο από 80.000 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΠΕ επισήμαναν ακόμη την ανάγκη να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις, καθώς βρισκόμαστε στις παραμονές της έναρξης της περιόδου θέρμανσης, και να γνωστοποιηθούν έγκαιρα και έγκυρα στους καταναλωτές. Ορισμένα από τα προβλήματα με το επίδομα θέρμανσης πέρυσι, όπως είπαν, ήταν η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων, οι πολύπλοκες διαδικασίες, η άγνοια του κρατικού μηχανισμού και τα περιοριστικά κριτήρια. Το αποτέλεσμα ήταν, η δαπάνη του προϋπολογισμού για το επίδομα να είναι τελικά μικρότερη από αυτήν που είχε αρχικά εκτιμηθεί και να επιδοτηθεί μόνο το ένα τρίτο της ποσότητας πετρελαίου που διακινήθηκε.

Ο ΣΕΕΠΕ αναγνώρισε την αποτελεσματικότητα του μέτρου στον περιορισμό του λαθρεμπορίου, επισημαίνοντας ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2013 η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 71%, ενώ οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης αυξήθηκαν κατά 15%. Δεν επιβεβαιώθηκαν επίσης οι φόβοι για αύξηση του λαθρεμπορίου με τη χρήση ναυτιλιακού πετρελαίου το οποίο επίσης κατά τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου περιορίστηκε.

Με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για την πάταξη του λαθρεμπορίου, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι το λαθρεμπόριο μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά και θα μπορέσει να μειωθεί ο φόρος στη θέρμανση χωρίς να προκύψει έξαρση της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Παρέμβαση στο θέμα του ΕΦΚ των καυσίμων έκανε με δήλωσή του κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γιάννης Κωστόπουλος. Στάθηκε στο γεγονός ότι το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα φέρουν σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία σε αντίθεση με άλλες πηγές θέρμανσης (πέλετ, καυσόξυλα κ.λπ.) που έχουν χαμηλό ΦΠΑ και ως εκ τούτου μικρότερα φορολογικά έσοδα και πρότεινε επιβολή ΕΦΚ στα διάφορα καύσιμα ανάλογα με τη θερμογόνο δύναμη του καθενός.