Κόντρα στην κρίση επιμένουν οι τιμές φρούτων και κρεάτων

Οι τιμές των κρεάτων, των φρούτων, αλλά και της πατάτας επιμένουν να κινούνται ανοδικά, παρόλο που ο πληθωρισμός κινείται σε αρνητικά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2013 οι τιμή του κρέατος αυξήθηκε 1,2%, των φρούτων 5,8% και της πατάτας πάνω από 29%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012.

Την ίδια στιγμή μείωση 1,3% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, έναντι μείωσης 0,7% τον Ιούλιο 2013.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (του μηνός Αυγούστου 2013, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2012, προκύπτει μείωση 1,3%, έναντι αύξησης 1,7%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Η μείωση του πληθωρισμού  κατά 1,3% το μήνα Αύγουστο 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο πληθωρισμό του Αυγούστου 2012, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές :

-Κατά 0,2% της ομάδας '' Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά '', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έλαια και λίπη, λαχανικά νωπά, δημητριακά και παρασκευάσματα, χυμοί φρούτων . Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιμών στα κρέατα γενικά, φρούτα νωπά, πατάτες νωπές.

-Κατά 5,7% της ομάδας '' Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες '', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, οικιακές συσκευές, υαλικά, επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

-Κατά 3,5% της ομάδας '' Υγεία '', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

-Κατά 3,8% της ομάδας '' Μεταφορές '', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των αυτοκινήτων και των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης). Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων αεροπλάνων.

-Κατά 4,3% της ομάδας '' Επικοινωνίες '', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

-Κατά 3,1% της ομάδας '' Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες '', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών, των υπηρεσιών αναψυχής και των βιβλίων.

-Κατά 4,0% της ομάδας '' Εκπαίδευση '', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.

-Κατά 3,0% της ομάδας '' Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια '', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων.

-Κατά 5,4% της ομάδας '' Άλλα αγαθά και υπηρεσίες '', λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των κουρείων- ατομικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων μεταφορών. κομμωτηρίων, των ειδών

 

Παρακαλούμε περιμένετε ...