Μέσω περιοδικών δηλώσεων το εφάπαξ και το επικουρικό

Οι εργοδότες θα είναι υπεύθυνοι  για την υποβολή εισφορών για επικουρικό και εφάπαξ  υπέρ του εργαζομένου  μέσω της  Αναλυτικής Περιοδικής  Δήλωσης  ώστε να ελέγχονται τα  στοιχεία με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Την απόφαση αυτή έλαβαν σε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση.

Οι αλλαγές θα υλοποιηθούν σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα- έως τις 15 Νοεμβρίου- και αφορούν περίπου 400.000 ασφαλισμένους του ΕΤΕΑ και περίπου 800.000 δικαιούχους παροχών πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ).
Τλθει στο 12-15% επί των υφιστάμενων εσόδων για το ΕΤΕΑ και στο 20-25% επί των υφιστάμενων εσόδων για τους φορείς πρόνοιας.

Η διαδικασία καταβολής των εισφορών  - για επικουρικό και εφάπαξ – γίνεται ξεχωριστά από τη διαδικασία καταβολής εισφορών για την κύρια σύνταξη, με διαφορετικό και  γραφειοκρατικό τρόπο, τον "κλασσικό – παλιό" τρόπο, δηλαδή με  χειρόγραφες μισθοδοτικές καταστάσεις. Έτσι είναι αδύνατη η παρακολούθηση της καταβολής.

Η λύση που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης  προβλέπει ότι  εφεξής οι εργοδότες θα υποβάλλουν κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.