Ξεσκονίζουν εισφορές και χρεώσεις σε δήμους και ασφαλιστικά ταμεία

Στην ολοκλήρωση της καταγραφής των μη ανταποδοτικών χρεώσεων και φόρων υπέρ τρίτων προχωρεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μέσα στην εβδομάδα o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας αναμένεται να λάβει τα τελικά απολογιστικά στοιχεία για τα μη ανταποδοτικά τέλη και χρεώσεις, από τα οποία θα προκύπτει το κόστος που θα επωμισθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός από την κατάργηση μέρους των φόρων και χρεώσεων υπέρ τρίτων.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του Προϋπολογισμού 2014 και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2014-2017 η Κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση εξορθολογισμού περίπου 150 μη ανταποδοτικών χρεώσεων, από τις 350 περίπου που έχουν καταγραφεί από τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου.

Η δημοσιονομική διαχείριση του θέματος είναι ιδιαίτερη καθώς εφόσον καταργηθούν οι εν λόγω επιβαρύνσεις θα δημιουργηθούν ταμειακά προβλήματα σε αρκετούς φορείς που θα πρέπει να ενισχυθούν απευθείας από τον προϋπολογισμό.

Πρέπει να σημειωθεί πως ορισμένες μη ανταποδοτικές χρεώσεις εισπράττονται από το Κράτος και αποδίδονται στους δικαιούχους, ενώ άλλες εισπράττονται απευθείας από τους δικαιούχους (τρίτους).

Ήδη το ΓΛΚ έχει ξεκινήσει να εκτιμά το είδος και το ύψος των εσόδων από μη ανταποδοτικά τέλη ανά φορέα, εξετάζοντας και τις δαπάνες που αυτά καλύπτουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως δικαιούχοι των μη ανταποδοτικών χρεώσεων είναι κυρίως οι δήμοι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης μέσω των μη ανταποδοτικών χρεώσεων εισπράττουν 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ μόνον από την εισφορά υπέρ ΟΓΑ τα έσοδα αγγίζουν τα 1 δισ. ευρώ.