ΔΝΤ: Φοροεπιδρομή στην Ελλάδα το 2014

Αύξηση της άμεσης φορολογίας το 2014 κατά 12,4% προαναγγέλλει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τις σαρωτικές αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία και ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται το 2013, τα οποία θα υπερφορολογηθούν.

Το ΔΝΤ αποκαλύπτει πως οι εισπράξεις από την άμεση φορολογία το 2014 θα αυξηθούν κατά 2,1 δισ. ευρώ και θα διαμορφωθούν σε 19,1 δισ. ευρώ, από 17 δισ. ευρώ που εκτιμώνται ότι θα εισπραχθούν φέτος, σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική".

Επίσης, αύξηση, μικρότερης όμως έκτασης, θα παρουσιάσουν και οι εισπράξεις από την έμμεση φορολογία, καθώς το ΔΝΤ υπολογίζει πως θα διαμορφωθούν σε 23,7 δισ. ευρώ, από 23,3 δισ. ευρώ φέτος.

Πτώση θα εμφανίσουν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, τα έσοδα από τις οποίες θα διαμορφωθούν σε 24,2 δισ. ευρώ, από 24,6 φέτος και έναντι 26,5 δισ. ευρώ το 2012.

Οι προβλέψεις για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014-2017, που καταρτίζεται, όπως και στον προϋπολογισμό του 2014.

Σε ό,τι αφορά την άμεση φορολογία, τα αυξημένα έσοδα θα προέλθουν κυρίως από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά, την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων, αλλά και την αύξηση της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ταυτόχρονα, τα νοικοκυριά θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται το 2014 με την έκτακτη (μόνιμη πλέον) εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και με το φόρο επί των ακινήτων, που -ανεξάρτητα εάν θα εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ ή μέσω των ΔΟΥ- θα αποδίδει τα ίδια έσοδα, ήτοι 2,7 με 2,9 δισ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι νέοι αυξημένοι φόροι επιβάλλονται σε διαρκώς μειούμενα εισοδήματα και το αποτέλεσμα είναι οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν.

Ανησυχία για την ικανότητα της κυβέρνησης

Στο πλαίσιο αυτό, διάχυτη είναι η ανησυχία του ΔΝΤ για την ικανότητα της κυβέρνησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξουν τα προβλεπόμενα έσοδα, αλλά και να πατάξουν τη φοροδιαφυγή.

Στην περίπτωση που σημειωθούν αστοχίες στην προσπάθεια πάταξη της φοροδιαφυγής το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι, για να αποτραπεί το δημοσιονομικό κενό, θα ληφθούν μέτρα.

Εφόσον οι ελληνικές Αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη φορολογική διοίκηση με πολύ μεγαλύτερη επιτακτικότητα τους επόμενους μήνες, η δημιουργία ενός περισσότερο αξιόπιστου προϋπολογισμού για το 2014 θα πρέπει και πάλι να επικεντρωθεί σε οδυνηρές περικοπές δαπανών, αναφέρει το ΔΝΤ.