Αλλάζουν τα πάντα στη φορολογία ακινήτων

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αποφάσεις για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2013 και θα καταργήσει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, αλλά και το ΦΑΠ.

Από το νέο φόρο αναμένεται να μπαίνουν στα ταμεία, κάθε χρόνο, περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ πληροφορίες λένε πως για πρώτη φορά θα φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων. Τα αγροτικά ακίνητα θα φορολογούνται με χαμηλότερη φορολογία από τα υπόλοιπα κτίσματα ανάλογα όμως με την τοποθεσία που βρίσκονται και την έκτασή τους.

Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, αποτέλεσαν αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών  υπό τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη παρουσία των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, του κ. Α. Βεσυρόπουλου από τη Νέα Δημοκρατία, του κ. Αντρ. Μακρυπίδη από το Πασόκ και του κ. Σάκη Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά. 

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου ώστε να ισχύσουν οι τελικές αλλαγές από το 2013.

Το βασικό σενάριο για το νέο φόρο αναφέρει ότι θα υπάρχει ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας και πάνω από αυτό θα εφαρμοστεί φορολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνει  συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,1% έως 1%, ενώ για πολύ μεγάλες περιουσίες οι συντελεστές μπορεί να φθάσουν και το 2%-3%.
Το αφορολόγητο αναμένεται να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 100.000 ευρώ για το σύνολο της ατομικής περιουσία του φορολογούμενου.