Εφορία: Και νέα παράταση στις δηλώσεις;

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, καθώς παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα τόσο στο Taxis, όσο και στη δυνατότητα των πολιτών να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και απομένουν περίπου 45 μέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, έχουν υποβληθεί μόλις 1,8 εκατ. δηλώσεις, σε σύνολο 6 εκατομμυρίων. Πάντως οι λογιστές κάνουν λόγο για σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία λόγω του Taxis το οποίο εμφανίζει συχνά υπερφόρτωση και είναι αδύνατη η υποβολή του Ε1.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ήδη έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά περίπου 1,8 εκατ. δηλώσεις, ενώ βρίσκονται προσωρινά αποθηκευμένες στο σύστημα περίπου 350.000 δηλώσεις.

Οι λογιστές έχουν ήδη ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα παραμένει άγνωστος ο λόγος για τον οποίο η προθεσμία λήγει ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Πλέον αυτή η διαδικασία δεν έχει νόημα αφού οι δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά και δεν υπάρχει θέμα συνωστισμού στις εφορίες για την υποβολή του Ε1.

Ανάμεσα στα προβλήματα που δυσχεραίνουν τη διαδικασία είναι το γεγονός ότι ότι Ταμεία, κύρια και επικουρικά, δεν έχουν στείλει ακόμη τις βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους ή έχουν στείλει βεβαιώσεις με λάθος ποσά, ενώ τα ποσά των τόκων δεν έχουν περαστεί ακόμη στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1.

Πάντως παρά τα σχετικά αιτήματα και τα προβλήματα που παρατηρούνται, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο για νέα παράταση.

Υπ. Οικονομικών: Δεν υπάρχουν προβλήματα

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών πως έχουν ανακύψει τεχνικά προβλήματα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και αρμοδίως ξεκαθαρίζει πως το θέμα έχει σηκωθεί από τους λογιστές που αντιμετωπίζουν φόρτο εργασίας.

Όπως αναφέρουν στελέχη της ΓΓΠΣ σε ημερήσια βάση οι δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν ξεπερνούν τις 75.000 , αριθμός που δεν μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στο σύστημα.

Υπογραμμίζουν δε πως πέρα από τις τεχνικές αναβαθμίσεις - οι οποίες προαναγγέλλονται- κανένα άλλο πρόβλημα δεν έχει ανακύψει.

Η ΓΓΠΣ σχετικά με σημερινά δημοσιεύματα ανακοινώνει ότι:

1.Δεν παρατηρείται καμία υπερφόρτωση των συστημάτων της ούτε τεχνικά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων, πόσο μάλλον «κατάρρευση» του συστήματος όπως εσφαλμένα μεταδίδουν κάποια Μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι  από τις 25 Ιουνίου μέχρι και χθες, οι ημερήσιες υποβολές φορολογικών δηλώσεων κυμαίνονται μεταξύ των 65 και 75 χιλιάδων Ε1 τις εργάσιμες ημέρες και 35.000 με 40.00 τα Σαββατοκύριακα,  περίπου στο μισό της δυναμικότητας και της αντοχής του συστήματος το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 υποβολές ημερησίως.

2.Η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων ολοκληρώνεται μέχρι αύριο, παρά το ότι μέχρι και προχθές  συνέχιζαν να φτάνουν από τις τράπεζες αρχεία με διορθώσεις και επικαιροποιήσεις στοιχείων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ο προκαθορισμένος μορφότυπος με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στις μεταφορτώσεις.