Αποδείξεις : Τι ισχύει για τη φετινή χρονιά

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει τα... μπρος – πίσω του υπουργείου οικονομικών στη συλλογή αποδείξεων με αποτέλεσμα πολλοί να είναι ακόμη μπερδεμένοι. Ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι από την 1η του νέου έτους δεν θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις οι φορολογούμενοι, αυτό τελικά άλλαξε και η συλλογή συνεχίζεται κανονικά.

Αλλαγές όμως ισχύουν και για το 2013, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2014 στην επόμενη φορολογική δήλωση. Φέτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν αποδείξεις που δικαιολογούν έξοδα στις φορολογικές δηλώσεις.

"Αχρηστες" θα είναι φέτος οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, τις οποίες δεχόταν μέχρι και το 2012 η εφορία.

Επίσης δεν υπολογίζονται οι αποδείξεις για έξοδα τηλεφωνίας, του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία ή τα παιδιά του που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Οι πρόσθετες αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η Εφορία σε σχέση με το ισχύον καθεστώς θα είναι αυτές που αφορούν τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες.

Σημειώνεται πως επιβάλλεται "ποινή" 22% σε όσους δεν μαζεύουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων.

Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος ισχύει από φέτος για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ. Για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, προβλέπεται πλέον υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ.

Στις αποδείξεις που πρέπει να μαζεύουν από φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για να καλύψουν το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους μέχρι του ποσού των 42.000 ευρώ, προστέθηκαν κι αυτές που αφορούν δαπάνες για δίδακτρα φροντιστηρίων και ιδιαιτέρων μαθημάτων.

Μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους και μόνο για τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες ισχύει από φέτος η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του συνολικού εισοδήματος.

Αυτό σημαίνει ότι αν έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.

Οι κυριότερες αλλαγές

- Το μέτρο της συλλογής αποδείξεων για έκπτωση φόρου ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι υποχρεούνται να συλλέξουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών ίσης με το 25% τουλάχιστον του εισοδήματός τους.

Το ανώτατο ποσό των αποδείξεων ορίζεται στις 10.500 ευρώ, και επομένως φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ, ενώ φορολογούμενος με εισόδημα 42.000 και άνω θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 10.500 ευρώ. Όσοι δεν καταφέρουν να συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα υπόκεινται σε πρόσθετο φόρο ίσο με το 22% της αξίας που τους υπολείπεται.

- Στην αξία των αποδείξεων θα προσμετρώνται πλέον και τα δίδακτρα φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, καθώς και οι δαπάνες για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και παραμένουν εκτός του εύρους του πεδίου δαπανών οι δαπάνες για ασφάλιστρα, ενώ διευκρινίζεται ότι δεν θα προσμετρώνται ιατρικές δαπάνες, διατροφή από διαζευγμένους συζύγους, δωρεές και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.