Οι τελικές αλλαγές στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος

Με πολλές αλλαγές θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή στο πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις του Μνημονίου ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Έπειτα από πιέσεις του ΠΑΣΟΚ για βελτιώσεις σε ορισμένες διατάξεις το υπουργείο Οικονομικών έκανε αλλαγές που ευνοούν μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα:

-Διατηρείται τελικώς η έκπτωση για τους μισθωτούς στην εφάπαξ καταβολή του φόρου (1,5%), γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν θα αυξηθεί η παρακράτηση φόρου εισοδήματος.

-Διατηρείται η προκαταβολή φόρου για τις μικρομεσαίες εταιρείες στο 55% αντί του 80%.

-Θα θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη των φορολογουμένων και οι φοιτητές-τέκνα τους, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν δικαιούνταν προνοιακού επιδόματος θα το έχαναν.

-Επανέρχεται η απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα της δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι και 200 τ.μ. από γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως.

-Η διαφορά μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και τεκμαρτού δεν θα φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αναλόγως με την πηγή από την οποία προέρχονται τα κύρια εισοδήματα.

-Θα αποθαρρύνεται η μεταφορά κερδών προς χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα (π.χ. Βουλγαρία, Κύπρος) ώστε να μη θεωρείται κίνητρο η μεταφορά της επιχείρησης στο εξωτερικό.

-Ρυθμίζεται και το θέμα της τήρησης των βιβλίων από τους αγρότες, ώστε να μην αφορά το μικρό αγροτικό εισόδημα ή τους μη επαγγελματίες αγρότες.

-Προστίθεται διάταξη - πρόβλεψη για τη φορολογία της αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας. Το θέμα σχετίζεται με τα τεκμαρτά εισοδήματα και το πόθεν έσχες.

-Προστέθηκε πρόβλεψη για έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των ?ελών των ατομικών, προσωπικών και όλων των εταιρειών καθώς δεν ήταν ξεκάθαρο ότι αυτές εκπίπτουν.

-Θα απαλλάσσονται και τα παιδιά που λαμβάνουν διατροφή από τη φορολογία.

Τέλος, στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος θα περιληφθεί άρθρο σχετικό με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και άρθρο που θα αναφέρεται σε μεταβατικές διατάξεις.