Ομολογία αποτυχίας από την τρόικα για τις αυξήσεις φόρων

Στο Eurogroup της Δευτέρας, ανάμεσα στις συζητήσεις για την καταβολή της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παραδέχτηκαν στον Γιάννη Στουρνάρα ότι το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση αγγίζει το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Αυτός ο υπολογισμός είναι από μόνος του παραδοχή ότι το πρόγραμμα αύξησης του ΦΠΑ έχει αποτύχει. Θυμόμαστε ότι ο στόχος της αύξησης από το 13% στο 23% ήταν 1,6 δισ. ευρώ.

Φαίνεται όμως ότι τα υπολογιζόμενα έσοδα δεν έχουν εισπραχθεί, ούτε κατά το 10% τους. Τα 100 εκατ. ευρώ συνιστούν μόλις το 6,2% (!) του προϋπολογιζόμενου συνόλου.

Κι όμως, η τρόικα δε δέχτηκε ούτε καν αυτά να δοθούν ώστε να πραγματοποιηθεί η δράση που θα τόνωνε την αγορά. Ουσιαστικά, η άρνηση αυτή συνιστά την ολοφάνερη ομολογία της αποτυχίας είσπραξης του ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα στη δήλωση που εξέδωσε το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου ξεκαθάρισε, ότι με τη σύμφωνη γνώμη ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ, δε θα υπάρξει προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα εστιατόρια.

Στο Eurogroup το κλίμα, πάντως, είναι υπέρ της εκταμίευσης της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, έστω και τμηματικά. Οι προθέσεις των Ευρωπαίων υπουργών είναι να δοθεί, πάντως, κανονικά η δόση στη χώρα μας, με την υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ να τονίζει ότι θα ήθελε η δόση να δοθεί στο σύνολό της και όχι σε... κομμάτια.

To ΔΝΤ, με τη σειρά του, δεν έχει κλείσει το θέμα αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα και στις συζητήσεις των Βρυξελλών πρόβαλε επιμόνως το κενό των 2,2 δισ. ευρώ που έχει παρατηρηθεί και έχει δημιουργηθεί από την άρνηση κεντρικών τραπεζών των χωρών του ευρώ να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.