Διαχωρισμός φορολογικών δηλώσεων σε “καλές” και “κακές”

Σε καλές και σε κακές θα ξεχωρίζει το υπουργείο Οικονομικών τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ανάλογα με τα ευρήματα των διασταυρώσεων των δηλωθέντων εισοδημάτων με τα ηλεκτρονικά αρχεία που τηρούνται στην ΓΓΠΣ.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη στις καλές δηλώσεις δεν θα απαιτείται περαιτέρω έλεγχος και θα  εκκαθαρίζονται άμεσα. Για τις δηλώσεις που οι διασταυρώσεις θα δείχνουν ύποπτα ευρήματα  θα απαιτείται έλεγχος των πρωτότυπων δικαιολογητικών.

Αυτές δεν θα εκκαθαρίζονται άμεσα και η ΓΓΠΣ θα ενημερώνει τους υπόχρεους ότι προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσής τους θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος εντός 15 εργάσιμων ημερών.

Μετά την παραλαβή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από την Εφορία και εφόσον αυτά είναι σωστά η Εφορία θα ενημερώνει άμεσα τη ΓΓΠΣ προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης.

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του φορολογούμενου στην πρόσκληση για προσκόμιση των δικαιολογητικών ή μη ορθότητας των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται ότι η υποβληθείσα δήλωσή του προωθείται για περαιτέρω έλεγχο.