Υποβολή φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου

Μέχρι τις 30 Αυγούστου παρατείνεται η προθεσμία για υποβολή φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα, όπως ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Οικονομικών.

Οι παρατάσεις δόθηκαν ανάλογα με την λήξη του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου των φορολογουμένων, ώστε το Taxisnet να μην αντιμετωπίσει προβλήματα. Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα παρατείνεται ως εξής:

Για τα ψηφία: 1 και 2 έως και την 22η Ιουλίου 2013,

για τα ψηφία: 3 και 4 έως και την 29η Ιουλίου 2013,

για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013,

για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013,

για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013

και για το ψηφίο: 0 έως και την 30η Αυγούστου 2013.

Όσο για τα νομικά πρόσωπα, η παράταση είναι μέχρι τις 8 Ιουλίου και ισχύει και για τις εταιρείες που υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους σε φυσική μορφή στην Δ.Ο.Υ., εκτός αυτών που προβλέπεται κατά περίπτωση  ειδικότερη προθεσμία από τις διατάξεις του άρθρου 64 του Κ.Φ.Ε. ( περιπτώσεις  δ΄,  ε΄ και στ΄ της παραγράφου 1).

Ο γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης είχε ανακοινώσει νωρίτερα μέσω Twitter τη σχετική παράταση, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις 500.000 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων, αφού η εφαρμογή άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση μέσα στον Μάιο, ενώ ταυτόχρονα η δήλωση των τόκων καταθέσεων μπλόκαρε τη διαδικασία.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και όσους έχουν επιστροφή φόρου, αφού θα πρέπει να περάσουν από τα γκισέ της εφορίας.

Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες μπαίνουν στο σύστημα και υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις δεν βλέπουν αμέσως την εκκαθάρισή τους, καθώς αυτή καθυστερεί τουλάχιστον ένα δεκαήμερο, ενώ αν το εκκαθαριστικό τους προκύψει χρεωστικό, δηλαδή έχουν να πληρώσουν φόρο, τότε πρέπει να επισκεφθούν την εφορία, στην οποία ανήκουν, και να προσκομίσουν τις βεβαιώσεις αποδοχών και γενικότερα χαρτιά, που να αποδεικνύουν την πηγή των εσόδων τους.

Αν το εκκαθαριστικό τους είναι πιστωτικό, δηλαδή περιμένουν επιστροφή φόρου, τότε πρέπει να επισκεφθούν την εφορία, στην οποία ανήκουν, και – μαζί με τις βεβαιώσεις εσόδων – να καταθέσουν όλα τα τιμολόγια και τα δικαιολογητικά δαπανών τους, ώστε να διαπιστωθεί ότι πράγματι δικαιούνται να πάρουν χρήματα πίσω.

Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν γλιτώνουν την επίσκεψη στην εφορία...

 

Διαβάστε ακόμα: Ο πλήρης φορολογικός οδηγός του news.gr για το πώς θα συμπληρώσετε φέτος τη φορολογική σας δήλωση