Τι αλλάζει στον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών

Τη δημιουργία Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και την κατάσχεση καταθέσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή.

Το νομοσχέδιο "Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ, ρύθμιση θεμάτων της ΕΛΤ, αναμόρφωση οργανισμού του ΝΣΚ και άλλες διατάξεις" προβλέπει τη δημιουργία Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, που θα επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε φορείς του Δημοσίου σε πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών που ανήκουν σε φορολογουμένους.

Το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών θα προσφέρεται στο ΣΔΟΕ, στις Εφορίες, στην Οικονομική Αστυνομία, Οικονομικός, κ.α., παρέχοντάς τους την δυνατότητα της αυτοματοποιημένης προσβάσεως σε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και λογαριασμών πληρωμών και δανείων.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου επέρχονται σημαντικές αλλαγές στον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων και επιταχύνονται οι διαδικασίες κατασχέσεως ποσών στα χέρια τρίτων και συγκεκριμένα από τις τράπεζες. Έτσι, θα εισπράττονται σχεδόν αυτομάτως τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την είσπραξη το υπόλοιπο των καταθέσεων δεν θα είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο προωθείται η εφαρμογή της Οδηγίας 2011/16/ΕΕ που στοχεύει να διασφαλίσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της διαρκώς αυξανόμενης παγκοσμιοποίησης της εσωτερικής αγοράς και ιδίως αυτών της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής δια της ανταλλαγής πληροφοριών και άλλων προβλεπόμενων μέσων.

Ακόμη, προωθείται η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ε.Λ.Τ.Ε. και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών ελέγχου που αυτή διενεργεί επί των νομίμων ελεγκτών και των ελεγκτικών γραφείων προκειμένου να λειτουργεί ομαλότερα η αγορά, καθώς και η αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών και ιδίως του Νομικού Συμβουλίου του Κράτος προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις, που η παρούσα συγκυρία δημιουργεί για την εξασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου αλλά και των ιδιωτών δια της εξωδικαστικής οδού.

Τέλος, με το νομοσχέδιο εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών με στόχο ενδεικτικά τη βελτίωση και την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, τη διόρθωση παραδρομών σε υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις και επιμέρους ρυθμίσεις. Επίσης, εισάγονται ρυθμίσεις των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Επικρατείας.