Η δήλωση βήμα-βήμα : Πώς φορολογούνται τα εισοδήματα από ακίνητα

Οι κυριότερες πηγές εισοδημάτων από ακίνητα είναι :

Α) Ενοικίαση ακινήτων
Β) Υπεκμίσθωση ακινήτων
Γ) Δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση

Σε κάθε περίπτωση τα εισοδήματα από ακίνητα, από όποια πηγή και αν προέρχονται, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. διότι αλλιώς στερούνται κάθε αποδεικτικής δύναμης.

Στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης κύριας κατοικίας από γονείς σε τέκνα και αντίστροφα μέχρι 200 τ.μ. απαλλάσσεται του φόρο.

Όταν συντάσσεται νέο μισθωτήριο για ακίνητο που η επιφάνεια του είναι πάνω από 50 τ.μ. με χρήση επαγγελματικής στέγης ή κατοικίας υπάρχει υποχρέωση να έχει εκδοθεί από μηχανικό πιστοποιητικό ενεργειακή απόδοσης.

Από την δήλωση Οικ. 2013 στο έντυπο Ε2 είναι υποχρεωτικό να έχει συμπληρωθεί ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που έγινε πρόσφατα υπάρχει υποχρέωση να δηλωθούν και στο έντυπο Ε2 όταν υπάρχει υποχρέωση υποβολής του, ανεξάρτητα αν οι χώροι αυτοί είναι νοικιασμένοι ή όχι.

Ίσως το σημαντικότερο θέμα αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων όταν ο ενοικιαστής αδυνατεί να πληρώσει τα ενοίκια. Από τον Φορολογικό Νόμο ορίζεται ότι τα ενοίκια ανεξάρτητα από το αν έχουν εισπραχθεί ή όχι δηλώνονται υποχρεωτικά και φορολογούνται προστιθέμενα στα υπόλοιπα εισοδήματα. Τα ανείσπραχτα ενοίκια για να μην θεωρηθούν εισόδημα και να μην φορολογηθούν μπορούν να εκχωρηθούν στο Δημόσιο και τότε μόνο αυτό μπορεί να τα εισπράξει. Η εκχώρηση γίνεται με δήλωση του ιδιοκτήτη στην εφορία όπου υπάγεται, ενώ χρόνος υποβολής είναι το ημερολογιακό έτος που ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να δηλώσει τα ενοίκια και να φορολογηθεί.

Μαζί με την δήλωση εκχώρησης συνυποβάλλονται και τα αποδεικτικά έγγραφα τα οποία μπορεί να είναι: συμφωνητικό μίσθωσης, δικαστική απόφαση, κ.λ.π.

Τα ενοίκια μπορούν να εκχωρηθούν ανεξάρτητα αν αφορούν κατοικία ή επαγγελματική στέγη.

Τα ενοίκια βεβαιώνονται στο Α.Φ.Μ. του ενοικιαστή και η πληρωμή τους στη Δ.Ο.Υ. πρέπει να γίνει εφάπαξ.

Στο έντυπο Ε2, δυο στοιχεία χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρωου του ενοικιαστή, διότι γίνεται διασταύρωση του ποσού και στην περίπτωση που κάποιο ακίνητο δηλωθεί κενό, θα πρέπει να υπάρχουν τα αποδεικτικά, δηλαδή λογαριασμός ΔΕΗ, που να αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε κατανάλωση.

Αν δε δηλώσουμε τα εισπραχθέντα ενοίκια δεν μπορούμε να κάνουμε αγωγή έξωσης ή να μεταβιβάσουμε το ακίνητο.

Αν τα ενοίκια τα δηλώσουμε εκπρόθεσμα και μέσα σε τρεις μήνες ζητήσουμε πιστοποιητικό του άρθρου 81 του 2238, τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 50% .

Φοροτεχνικό Γραφείο

"Παναγιώτης Παντελής  & Συνεργάτες"

Λ. Αθηνών 46 & Σερβιων 10

Αθήνα - 104 41

τηλ.: 210 5154733 - 210 5238054 - 2105120402

fax: 210 5157830

www.pantelisco.com