Κληρώνει για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Αύριο Τετάρτη κληρώνει για τον ενιαίο φόρο ακινήτων με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται σε σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής για θέματα φορολογίας στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρεία του Γ. Στουρνάρα.

Μέχρι χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε κοινοποιήσει στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση την πρόταση για την φορολόγηση των αστικών ακινήτων, των αγροτεμαχίων και των ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα που θα εξεταζόταν σήμερα στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Έτσι, οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο υπό την προϋπόθεση ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κκ. Αντώνης Παναγόπουλος και Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Αντρέας Μακρυπίδης και οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράς κκ. Δημήτρης Χατζησωκράτης και Γιώργος Ιωαννίδης θα λάβουν τη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Η εισήγηση του υπουργείου που θα παρουσιασθεί σήμερα αναλυτικά και τεκμηριωμένα στα κόμματα θα περιλαμβάνει τα εξής σενάρια: α) Φόρο που θα κλιμακώνεται από 0,1% έως και 1% για τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου ακίνητα χωρίς αφορολόγητο όριο. β) Φόρο που θα κλιμακώνεται από 0,2% έως και 2% στην περίπτωση που θα υπάρξει αφορολόγητο όριο της τάξεως των 20.000 - 50.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως η διακομματική επιτροπή έχει ήδη αποφασίσει ο ενιαίος φόρος δεν θα βαρύνει την αγροτική γη που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δηλαδή 14 εκατ. στρέμματα από τα 66,5 εκατ. στρέμματα αγροτεμαχίων όλης της χώρας. Ο νέος φόρος τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 περίπου 5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Ο φόρος το 2014 θα επιβληθεί με βάση το στρέμμα ενώ από το 2015 βάση επιβολής του φόρου θα είναι η αντικειμενική αξία κάθε έκτασης.