Υπ. Ανάπτυξης: Γιατί δεν μειώνονται οι τιμές στην Ελλάδα

Οι αυξημένοι φόροι κρατούν ψηλά τις τιμές των προιόντων στην Ελλάδα σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σε έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τονίζεται ότι ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είχε επιταχυνθεί στο 4,7% το 2010, επιβραδύνθηκε στο 3,1% το 2011, ενώ υποχώρησε στο 1% το 2012.

Ο υφυπουργός επισημαίνει, εξάλλου, ότι η εγχώρια πολιτική αύξησης της φορολογίας (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ και ΕΦΚ) σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων επέδρασε καθοριστικά στις τιμές καταναλωτή, από το 2009 και μετά. Επικαλείται, μάλιστα, επισημάνσεις της Eurostat, σύμφωνα με τις οποίες "εάν οι φόροι παρέμεναν σταθεροί, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ήταν αρνητικός από τον Μάιο του 2012". Όπως επίσης τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, "η αύξηση της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων που προκύπτει από την άμεση φορολογία (πχ. με την επιβολή έκτακτων εισφορών), καθώς και η καθυστέρηση της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη χρηματοοικονομική στενότητα που επικρατεί στην αγορά, επηρεάζει αρνητικά τις τιμές ή ακριβέστερα αναστέλλει ή περιορίζει τη μείωσή τους".

Στο μεταξύ κάνει λόγο για εισαγωγή διατάξεων, με τις οποίες θα εδραιώνεται δικαίωμα στον καταναλωτή να διεκδικεί αποζημίωση για μονοπωλιακές πρακτικές των επιχειρήσεων.